Podijeljen sadni materijal poljoprivrenicima Semberije

Gospodarstvo / Flash | 20. 03. 2017. u 18:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cilju osnaživanja semberskog kraja i stvaranja organizirane proizvodnje, kompanija Bingo u suradnji s Federalnim ministarstvom izbjeglica i raseljenih lica i gradom Bijeljina danas je članovima Zadruge „Agrofarmer“ iz Janje vršila podjelu sadnog materijala i gnojiva za predstojeću sjetvu krumpira industrijskih sorti Opal i Panda.

Cilj ovog projekta je kontinuirana organizirana proizvodnja, otkup i plasman proizvoda, uz utvrđene vrijednosti proizvoda s urednom naplatom, što predstavlja prvi stabilan projekt s izvjesnim financijskim ishodom za poljoprivrednike.

''Danas ćemo podijeliti sadni materijal članovima OPZ „Agrofarmer“, koji je dovoljan za 443 dunuma zemlje. Osigurali smo 62t krumpira industrijskih sorti Opal i Panda. Također ćemo podijeliti i 55t gnojiva. 51 kooperant zadruge će zasaditi krumpir do sredine travnja, a prve količine krumpira očekujemo već u septembru. Najvažnije je da smo poljoprivrednicima pružili podršku tijekom cijelog procesa: od sadnje do naplate. Kompanija Bingo će otkupiti sve proizvedene količine krumpira za potrebe fabrike „Semberka“, izjavio je Zlatan Pejić, rukovodilac fabrike „Semberka“ iz Janje.

Direktor OPZ „Agrofarmer“ Mujo Bogaljević, istakao je kako su svi članovi zadruge koji su se prijavili za sjetvu dobili sadni materijal i gnojivo, nitko nije odbijen: „Ovaj projekt je od velikog značaja za poljoprivrednike i zadruga će se pobrinuti da isprati kompletan proces, od podjele sadnog materijala i gnojiva, preko razvoja sorte do otkupa.“
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić zahvalio je Federalnom ministarstvu za raseljene osobe i izbjeglice i kompaniji Bingo što su prepoznali potencijal semberske regije i što su odlučili ulagati u Semberiju: „Zahvalio bih i zadruzi koja ima značajnu ulogu u svemu ovome. Osim financijske podrške, grad će pružiti i stručnu pomoć na terenu.“
„S kompanijom Bingo smo partneri u raznim projektima već  2 godine i zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima na projektima održivog povratka. Ministarstvo u ovom projektu pruža financijsku potporu za 42 povratničke porodice koje u posjedu imaju 380 dunuma zemlje koju obrađuju i na kojoj će biti zasađen krumpir.“ Istaknuo je pomoćnik Federalnog ministra za raseljene osobe i izbjeglice, gdin Sead Kopić.
Da je „Semberka“  postigla izvanredne rezultate govori i činjenica je Semberski dodatak jelima od 0,5kg i 1kg postao lider u kategoriji dodataka jelima od povrća, u trgovačkom lancu Bingo. Tvornica će tijekom 2017. godine raditi punim kapacitetom, a planirani su i noviteti:

„Od travnja pa sve do kraja godine fabrika će dnevno prerađivati 50t svježeg povrća na čemu će biti angažirano i do 130 ljudi. Prerađuju se paštrnjak, mrkva, krumpir i srijemoš. S obzirom na to da su ulaganja u opremu nastavljena i u ovoj godini, kupljene su nove mašine za začin i juhe, kao i novi selektor za sušeno povrće. Tijekom ove godine planirano je lansiranje novih proizvoda: sjuhe, bio začin i pakovano sušeno povrće. Uz sve navedeno, možemo biti zadovoljni jer će fabrika da radi punim kapacitetom.“ , kazala je Sanela Telalović-Adanalić, tehnolog.

Svi proizvodi koji su do sada lansirani, dostupni su u Bingo trgovina, a kupci su dali najveći doprinos pozitivnom razvoju ove priče, opredjeljenjem za domaći, kvalitetan proizvod. Osim u maloprodaju, povrće se proizvodi i za izvoz u zemlje Europske unije. Prošle godine je izvezeno 5t srijemoša, a izvoz je planiran i u 2017.godini.
Osim podrške kupaca, važnu ulogu imaju i entitetska ministarstva poljoprivrede od kojih se očekuje da prepoznaju značaj ovakvih projekata i da ih podrže.

Kopirati
Drag cursor here to close