Sastanak u Splitu

Počinje IPA program suradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore

Gospodarstvo / Flash | 10. 03. 2016. u 16:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom konferencijom u Splitu je u četvrtak označen početak provedbe Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kojim je iz fondova EU predviđeno 67 milijuna eura za pogranične projekte koji obuhvaćaju područje oko 87.000 kilometara četvornih, na kojem živi oko 5,5 milijuna stanovnika.

Ovim se trilateralnim programom obuhvaća podučja 12 županija u Hrvatskoj, 109 opčina i distrikt Brčno u Bosni i Hercegovini te 10 općina u Crnoj Gori, a odgovornost za provedbu programa povjerena je Uredu za upravljanje  Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Voditeljica Ureda za upravljanje programima Agencije, Olja Georis, okupljene predstavnike iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, pozvala je na prijavljivanje projekata za zajedničku prekograničnu suradnju koja bi se financirala sredstvima iz EU fondova iz ovog programa.

Potrebna nam je suradnja kako bi što bolje iskorstiti ova sredstva, poručila je Georis, podsjetivši da je jučer otvoren poziv za dostavu projektnih prijedloga u vrijednosti od oko 25 miljuna eura, prenosi Hina.

"Očekujemo prijave projekata do 10. lipnja ove godine, a nakon toga će ići ocjenjivanje pristiglih prijedloga, a ugovaranje bi uslijedilo početkom 2017. godine," rekla je Georis, objašnjavajući realizaciju prvih 25 milijuna eura od ukupno 67 namijenjenih ovim trilateralnim prekograničnim projektom.

Predstavnica BiH na konferenciji u Splitu Nada Bojanić rekla je kako je naša zemlja spremna za provedbu ovog projekta koji će pridonijeti širenju prekogranične suradnje.

"U stalnom smo kontaktu s kolegama iz Hrvatske koji imaju iskustva u pregovorima sa EU i dosta nam pomažu u tom smislu" rekla je Bojović.

''Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora danas su kroz riječi svojih predstavnika iskazale punu spremnost za zajednički rad na projektima koje je moguće financirati iz fondova EU, a koji su predviđeni Programom prekogranične suradnje čiji je početak danas službeno otpočeo.

Budući da Hercegovačko-neretvanska županija graniči s dvije županije u RH i kako već imamo određena iskustva suradnje na zajedničkim projektima, uvjeren sam kako ćemo našu suradnju dodatno osnažiti i kako će dio planiranih sredstava iz Programa biti realiziran i na području naše županije. Neupitno je naše opredjeljenje da s kolegama iz drugih regija i država surađujemo i kroz zajedničke aktivnosti realiziramo projekte na dobrobit svih naših građana“, kazao je predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg po završetku svečane konferencije u Splitu.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja naglasio je da je za tu županiju od posebne važnosti dobiti sredstva iz fondova EU namjenjenih za  navodnjavanje imotsko-bekijskog polja.


"Imotsko-beijsko polje raspolaže sa 10.000 četvornih metara površine plodne zemlje i do sada smo od  EU dobili oko 360.000 eura za izradu projektne dokumentacije koja je pri završetku i nadamo se da ćemo na temelju nje moći 'povući' sredstva za navodnjavanje iz fondova EU," kazao je Ževrnja.

Voditelj jedinice Opće uprave za regionalnu politiku Europske komisije  Andrea Mairate je istaknuo važnost prekogranične suradnje za prevladavanje gospodarskih problema. 

"Zajednički pristup pridonosi ekonomskom prosperitetu," rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close