Dvodnevni sajam

"Plodovi krša" u Popovom polju

Gospodarstvo / Flash | 02. 06. 2017. u 12:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvodnevni sajam poljoprivrednih proizvoda, pod nazivom "Plodovi krša", bit će održan 09. i 10. lipnja 2017. u Ravnom i na njemu će se, prema najavama organizatora, okupiti poljoprivredni proizvođači iz Hercegovine i ruralnih područja grada Dubrovnika i susjednih lokalnih zajednica te, po drugi put, zajedno izlagati i prodavati svoje proizvode na platou ispred doma Lovačke udruge "Lisac" u Ravnom.

Općina Ravno, organizator ove dvodnevne agro-manifestacije, namjerava tako okupiti male proizvođače arancina, bruštulanih mjendula i smokvenjaka iz primorja, proizvođače popovopoljskog povrća i voća, trebinjskog graha poljaka i bobice iz Ravnog te ljubinjskog meda kao i proizvođače sira iz ovog dijela Hercegovine.

Sajam predstavlja jednu od aktivnosti projekta "AGROBIZNIS - oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji" koji za glavni cilj ima uspostaviti stalnu komunikaciju između poljoprivrednih proizvođača i konzumenata poljoprivrednih proizvoda.

Prošle godine u Dubrovniku održana je tržnica pod nazivom "Plodovi polja na rubu grada" koja je, isto tako, okupila poljoprivredne proizvođače iz prekogranične Dubrovačko-hercegovačke regije koji su, po prvi put, zajedno prodavali svoje proizvode.

Projekt financira Europska unija kroz instrument za predpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vrijednost projekta je oko 350.000 eura, njegovo provođenje počelo je u kolovozu 2015., a završava se u srpnju 2017. godine.

U Bosni i Hercegovini vodeći partner je Općina Ravno, a partneri su "Okusi Hercegovinu" i "Oxfam" uz stručnu pomoć Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U Republici Hrvatskoj aktivnosti vodi Grad Dubrovnik u partnerstvu sa Razvojnom agencijom grada Dubrovnika "DURA", "Informestom" iz Italije, "Kinookusom" iz Dubrovnika i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt se implementira u poljoprivrednom području Hercegovine, gdje se posebno ističe Popovo polje koje obiluje izuzetno kvalitetnim i tradicijskim poljoprivrednim proizvodima, ali sa nedovoljnim pristupom tržištu, pa podrška prekograničnom ruralnom razvitku i uspostavi ekonomskih odnosa između regija omogućit će da se ovi problemi ublaže. U Republici Hrvatskoj projekt pokriva dubrovačku regiju, svjetski poznatu turističku destinaciju koja je, međutim, malo ulagala u razvoj poljoprivrede proteklih godina.

Radno vrijeme sajma biti će od 9.00 do 18.00 sati oba dana, a organizator najavljuje i nastupe klape "Sunce" u petak, 09. i grupe "Kaše" dan kasnije. Oba koncerta bit će održana u 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close