''Polijepi đe oš''

Mostar godinama bez plana za plakate

Tako su drveća, stupovi, prometni znakovi i različite površinama u gradu na Neretvi, bilo da je riječ o izlozima napuštenih objekata ili ogradama gradilišta, žrtve plakatiranja.
Gospodarstvo / Flash | 14. 12. 2017. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gradsko vijeće Grada Mostara nije donijelo Odluku niti Plan lokacija za postavljanje plakata'', rekla je Marina Deronjić iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara za Bljesak.info.

Tako su drveća, stupovi, prometni znakovi i različite površinama u gradu na Neretvi, bilo da je riječ o izlozima napuštenih objekata ili ogradama gradilišta, ''žrtve'' lijepljenja papirnatih najava, odnosno plakata.

Foto: Bljesak.info / Neuredno zalijepljeni plakati u Mostaru

Grad Mostar se do sada koristio  Odluku o komunalnom redu gdje se navodi da je ''zabranjeno je lijepljenje i postavljanje plakata, oglasa, smrtovnice, obavještenja, reklama, i slično na njima''. U istome stoji i da je na rasvjetne supove dozvoljeno postavljati informativno propagandne panoe ali uz odobrenje gradske Uprave.

Jedino mjesto planski predviđeno za lijepljenje je tkz.  plakatni stup nalazi se na Rondou . Taj pano uglavnom je nepregledno krcat plakatima, a kao razlog pretrpanosti je činjenica da je to jedino mjesto za plakatiranje u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Neuredno zalijepljeni plakati u Mostaru

Hilmo Đidelija, šef Službe za inspekcijske poslove Mostara je za Bljesak.info u travnju 2015. godine rekao kako su ''komunalni inspektori i inspektori zaštite okoline već počeli akcije.

''Uz provjeravanje javnih površina, tj. jesu li izdana potrebna odobrenja za zauzimanje javne površine, provjeravaju i pišu kazne za postavljanje reklama i plakatiranje na zabranjenim mjestima'', rekao je Đidelija prije dvije godine.

Inače, prema Zakonu o javnom redu i miru, ''tko na javnom mjestu ističe plakate, objave, oglase i smrtovnice suprotno propisima jedinice lokalne samouprave, kaznit će se novčanom kaznom od 50 KM na licu mjesta''.

Foto: Bljesak.info / Neuredno zalijepljeni plakati u Mostaru

Tako se kao pozitivan primjer postupnog bjega od ekološke havarije u Mostaru istaknula kulturna javna ustanova – Narodno pozorište Mostar (NPM) koje se okreće digitalnom marketingu. Putem digitalnog marketinga Pozorište osim praćenja modernih trendova, nastoji se što više približiti publici te tako aktivirati građane na praćenje umjetničkih programa.

''Što se tiče plakatiranja po gradu, NPM ima pet svojih izloga, zatvorenih i ostakljenih, u različitim dijelovima grada, u centru gdje je veća koncentracija kretanja ljudi, a osim toga plakate zahvaljujući dobroj suradnji s drugim institucijama dostavljamo i na njihova oglasna mjesta, rekla je Andrijana Copf, glasnogovornica Pozorišta za Bljesak.info.

Na taj se način, tvrdi Copf, pridonosi publici koja je informirana, a ''pri tom ne pridonosimo neurednom i neorganiziranom lijepljenju plakata kako tko gdje stigne''.

Dok nepostojeće Gradsko vijeće na donese nove uredbe po pitanje plakatiranja i dalje će mostarsko drveće, stupovi, znakovi patiti i služiti prvotnoj namjeni za što postoje.

Kopirati
Drag cursor here to close