"Duvanjski vrisak"

Pčelari će čuvati zemljopisno porijeklo meda "duvanjska planinska livada i vrisak"

Gospodarstvo / Flash | 26. 02. 2017. u 09:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na utemeljiteljskoj skupštini Udruge pčelara "Duvanjski vrisak" održanoj u subotu u Tomislavgradu za predsjednika udruge izabran je Ante Drmić, a za njegovog zamjenika Damir Kelava.

Tom prigodom izabrana su i ostala radna tijela Udruge - Upravni i Nadzorni odbor, te Sud časti.

Predsjednik Inicijativnog odbora za utemeljenje udruge u Tomislavgradu doc. dr. sc. Jozo Bagarić kazao je u izjavi za Fenu kako je svrha osnivanja udruge unaprjeđenje, razvitak i promicanja pčelarstva, zatim očuvanje prirodnog okoliša i bioraznolikosti, promicanje kvalitete proizvodnje, potrošnje i prodaje pčelinjih proizvoda, kao i edukacije i poticanja na bavljenje pčelarstvom u općini Tomislavgrad.

Zaštita zemljopisnog podrijetla meda "duvanjska planinska livada i vrisak" je po Bagarićevim riječima, vezana za naziv udruge jer su to karakteristične medne paše u Duvanjskom području.

Inače, pčelarstvom se području Tomislavgrada trenutno bavi oko 40 osoba.

"Polovica je onih ozbiljnijih, selećih pčelara a ostatak smo mi hobisti. Uglavnom je to oko 1 500 zajednica, a tijekom proljeća i ljeta taj broj se poveća gotovo peterostruko, oko 7 000 zajednica", istaknuo je Bagarić.

Dodao je kako znanje i tradicionalne vještine pčelara treba unaprijediti novim znanstvenim spoznajama te dopuniti laboratorijsko-kontrolnim kapacitetima.

Osim toga, smatra Bagarić, pčelari se trebaju posvetiti i onom financijski isplativijem dijelu pčelarstva, a to su proizvodnja matične mliječi, peludi, pčelinjeg otrova, propolisa, voska i sl.

Kopirati
Drag cursor here to close