Obnavljanje spomenika

Partizansko groblje pod kamerama

Komentirajući do sada obavljene radove, Edin Mušić, je kazao kako je Partizansko groblje "jedan od simbola Grada Mostara i njegove antifašističke tradicije".
Gospodarstvo / Flash | 07. 05. 2018. u 19:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rekonstrukcija Partizanskog spomen groblja ide po planu, a ugrađuju se kamere, čuvat će ga osiguravajuća kuća, a nadležni su zadovoljni s onim što je urađeno.

Naime, predsjedavajući zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić i Predsjedavajući Skupštine HNŽ Šerif Špago, posjetili su danas kompleks Partizanskog groblja u Mostaru.

U kompleksu spomenika koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH, a nalazi se pod administrativnom zaštitom FBiH, dočekao ih je direktor Agencije Stari grad, Miralem Fajić koja nadzire radove rekonstrukcije koji se izvode.

Komentirajući do sada obavljene radove, Edin Mušić, je kazao kako je Partizansko groblje "jedan od simbola Grada Mostara i njegove antifašističke tradicije".  

"Dosta toga je urađeno, ali još jako puno toga treba tek uraditi. Nadam se da će jedna opća sinergija, koju imamo iz Mostara, HNŽ, posebno Federacije BiH i cijele države u narednom razdoblju rezultirati potpunom obnovom spomenika'', kazao je Mušić.

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko - neretvanske županije Šerif Špago, rekao je kako je do posjete Partizanskom spomeniku došlo sa ciljem sagledavanja dokle se došlo sa procesom obnove i čišćenja spomenika, jer će za dva dana biti obilježen 9. svibanj Dan pobjede nad fašizmom u Europi, kada će Partizansko groblje uz nazočnost visokih izaslanstava biti svečano otvoreno.

"Ono što možemo reći je da smo zadovoljni onim što je urađeno. Ovdje ima još puno posla obzirom da je spomenik u proteklom vremenu bio zapušten, ali mislim da je najveći dio ipak odrađen i da će Partizansko groblje vratiti svoj raniji sjaj", kazao je Špago.

Direktor Agencije Stari grad, Miralem Fajić pojasnio je da je na spomeniku obnovljena javna rasvjeta, kao i da je uređeno 150 spomen-ploča koje su bile uništene ili oštećene.

Fajić naglašava kako će četiri platoa sa spomen pločama biti obnovljena u prvoj fazi, a još dva u narednih mjesec dana.

"Uređen je i video nadzor sa posebnom sobom za praćenje na prostoru od 7.000 m2, a uspostavljeno je i osiguranje uz angažman zaštitarske agencije. Grad Mostar će osigurati održavanje zelenih površina", rekao je Fajić, dodajući i da se radi na obnovi i stavljanju u funkciju vodovodnih instalacija na spomeniku.

Kopirati
Drag cursor here to close