Eurostat

Pad trgovine: Rast prodaje bilježi samo jedna kategorija proizvoda

Unatoč usporavanju ekonomija i padu ukupne trgovine Europske unije sa svijetom, razmjena gotovo svih COVID 19 povezanih proizvoda porasla je u prvom kvartalu, ističe Eurostat.
Gospodarstvo / Flash | 22. 06. 2020. u 21:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet /  Razmjena gotovo svih COVID 19 povezanih proizvoda porasla je u prvom kvartalu 2020.

Sa sve realnijim drugim valom koronavirusa nakon relaksacije ograničenja kretanja u Hrvatskoj i otvaranja granica, u fokus ponovno stiže opskrba zaštitnom opremom i medicinskim proizvodima.

U prvom valu epidemije koji je iz Kine u Europu stigao početkom godine većina zemalja reagirala je refleksnim zatvaranjem granica što je poremetilo opskrbu dezinficijensima, dijagnostičkom opremom, respiratorima, medicinskim vozilima i namještajem te potrošnim materijalom.

Unatoč usporavanju ekonomija i padu ukupne trgovine Europske unije sa svijetom, razmjena gotovo svih COVID 19 povezanih proizvoda porasla je u prvom kvartalu, ističe Eurostat.

U ožujku je uvoz tih proizvoda, dakle onih koji su se koristili direktno za borbu protiv COVID-a 19, u EU povećan 2 posto u usporedbi s istim lanjskim mjesecom, dok je trgovina drugih, sličnih proizvoda, pala 5 posto.

U istom razdoblju izvoz COVID 19 povezanih proizvoda izvan granica Europske unije povećan je 18 posto, dok je izvoz izvan EU-a drugih sličnih proizvoda smanjen za 6 posto ilustrirajući da se trgovina primarno usmjerila na obuzdavanje pandemije.

U ožujku je izvoz COVID povezanih proizvoda značajnije porastao (18%) u odnosu na siječanj (9%) i veljaču (14%) dok je istodobno uvoz u trećem mjesecu usporio rast prema prva dva mjeseca 2020.

“To bi moglo biti zbog toga što su do tada članice nabavile dovoljno velike zalihe ili je lokalna proizvodnja povećana što je smanjilo potrebe za uvozom”, primjećuju iz europskog statističkog ureda.

Promatrajući po kategorijama proizvoda, najveći skok uvoza u Europu bilježe proizvodi za sterilizaciju i to za čak 46 posto u usporedbi s prvo tromjesečjem prošle godine.

S druge strane, zemlje Europske unije imale su najveći skok izvoza u kategoriji potrošne medicinske robe, za 18 posto na godišnjoj razini te dijagnostičke opreme za testiranje od 17 posto.

Kao i kod svake statistike, treba imati na umu metodološka ograničenja. Primjerice, dok medicinska struka u potrošan medinski materijal (obično) ubraja i zaštitnu opremu, Eurostatova statistika ih u ovom slučaju razdvaja pa su maske, rukavice i zaštitna odijela svrstani u zasebnu kategoriju zaštitne opreme.

Kopirati
Drag cursor here to close