Njemačka

Prodaja neprehrambenih proizvoda najmanja u posljednjih 26 godina

Maloprodaja u Njemačkoj pala je u travnju za 5,3 posto u odnosu na prethodni mjesec najviše pod utjecajem mjera uvedenih u cilju sprječavanja širenja pandemije koronavirusa.
Gospodarstvo / Flash | 29. 05. 2020. u 12:25 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Maloprodaja u Njemačkoj pala je u travnju za 5,3 posto u odnosu na prethodni mjesec najviše pod utjecajem mjera uvedenih u cilju sprječavanja širenja pandemije koronavirusa.

Ekonomski stručnjaci očekivali su pad od čak 12 posto u najvećoj europskoj ekonomiji.

Prema podacima Statističkog zavoda Njemačke (Destatis), promet u njemačkoj maloprodaji pao je u travnju za 6,5 posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Ipak, ohrabruje podatak da je pad prometa u maloprodaji prošlog mjeseca manji nego što se očekivalo jer je većina kompanija u toj zemlji bila zatvorena zbog pandemije.

Potražnja za hranom, pićem i duhanskim proizvodima porasla je u travnju za 9,5 posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Destatis je priopćio da je prošlog mjeseca najveća potražnja za proizvodima zabilježena u ljekarnama i supermarketima. Prodaja u supermarketima povećana je za 11,5 posto. Također, narudžbe putem interneta i poštom porasle su za 24,2 posto, dok je promet neprehrambenih proizvoda u maloprodaji smanjen za 14,5 posto.

Pad prometa neprehrambenih proizvoda u maloprodaji (tekstil, odjeća, obuća i proizvodi od kože) iznosio je 70,7 posto, što je najviše još od 1994. godine.

Godišnja inflacija u Njemačkoj dodatno je pala i dostigla najniži nivo od septembra 2016. godine, objavio je Destatis.

Inflacija u toj zemlji je u maju iznosila 0,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok je u aprilu iznosila 0,9 posto, što je znatno ispod cilja Europske centralne banke (ECB) od manje od dva posto. Pad cijena električne energije za domaćinstva od 8,5 posto najviše je utjecao na održavanje niske stope inflacije.

Očekivanja njemačkih poslovnih krugova poboljšana su u maju zahvaljujući postupnom ublažavanju mjera koje je vlada uvela kako bi suzbila širenje pandemije koronavirusa.

Njemački ekonomski institut IFO objavio je ove sedmice da je indeks očekivanja izvoza nakon veoma negativnih podataka iz aprila, u maju zabilježio rast. Prema rezultatima ankete koju je proveo IFO, indeks očekivanja izvoza sa minus 50,2 poena iz aprila porastao je na minus 26,9 u maju.

Ekonomija Njemačke u prvom kvartalu ove godine uslijed pandemije koronavirusa zabilježila je pad od 2,2 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Kopirati
Drag cursor here to close