Suša

Ove godine ni nebo nije naklonjeno domaćim poljoprivrednicima

Gospodarstvo / Flash | 08. 08. 2012. u 08:16 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz sve poteškoće koje našu poljoprivredu očekuju nakon ulaska RH u EU, ove godine ni nebo nije bilo naklonjeno domaćim poljoprivrednim proizvođačima koji tek pokušavaju zbrojiti ogromne štete na usjevima prouzročene do sada rijetko viđenom sušom.

Teško je u svim dijelovima zemlje, a poljoprivrednici se nadaju da će najavljeni kraj sušnog razdoblja u trećoj dekadi mjeseca ipak pomoći u spašavanju onoga što se spasiti da.

Prema riječima Mire Pejića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika u BiH, godina je bila izrazito nepovoljna, počevši od neviđenih snježnih oborina u veljači, preko suše koja je trajala do sredine travnja, pa sve do ljetne suše koja je započela nakon jednog kišovito proljetnog dijela koji je ipak ulijevao nadu.

- Ova je godina katastrofalna. Najveće su štete kod većih proizvođača, onih koji uzgajaju kukuruz i ostale žitarice. Sve druge kulture poput onih povrtlarskih su u manjim količinama i imaju sustav navodnjavanja. No, kada govorimo o velikim površinama, tu će biti ogromni gubici, što će rezultirati povećanjem cijena žitarica, upozorio je Pejić, potvrdivši da se već sada osjeti promjena cijena.

Kada je, pak, u pitanju ukupna šteta koja će se zasigurno zbrajati nakon prestanka ovog sušnog razdoblja, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH misli da ne postoji matematičar koji je može procijeniti, pogotovo u državi koja je neuređena i gdje ne postoji adekvatan popis zasijanih površina i kultura.

Može se samo paušalno procjenjivati, no jedno je jasno, šteta je ogromna i ona će se osjetiti, pogotovo u cijenama osnovnih živežnih namirnica.

Kopirati
Drag cursor here to close