Mostar

Otvoreni Dani trešnje: Predstavljena žičara na Rujištu

Nagrade su osigurali Međunarodni aerodrom Tuzla i Aerodrom Mostar kojima su tom prilikom uručena i posebna priznanja Sajma.
Gospodarstvo / Flash | 19. 06. 2019. u 14:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni sajam gospodarstva, poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani trešnje 2019", koji je okupio preko 300 izlagača, otvoren je u srijedu u Vrapčićima kod Mostara, a otvorio ga je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Dobra prilika

Osim prezentacije poljoprivrednih proizvoda, na ovogodišnjem sedamnaestom izdanju Sajma izlagači iz Albanije, Republike Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Turske i BiH imat će priliku promovirati i stare autohtone zanate zemalja iz kojih dolaze.

Foto: Fena / Zvizdiću je uručeno priznanje

Zvizdić je u svom obraćanju rekao kako su sajmovi i biznis forumi sasvim sigurno najbolja prilika za prezentaciju gospodarskih i investicijskih potencijala, za susrete gospodarstvenika iz BiH, čitave regije i širega područja te dobra prilika da se razgovara o najboljim modelima daljeg jačanja poslovnog okruženja i stavljanja svih potencijala u funkciju ekonomskog razvoja BiH.

''Takav je, naravno, i ovaj sajam koji je dobra prilika da se, prije svega, prezentiraju ozbiljni potencijali koje posjeduje Hercegovina kako u oblasti investicijskih projekata, tako i u oblasti poljoprivrede i turizma'', poručio je Zvizdić.

Stalni rast turizma

Dodao je kako je samo Hercegovačko-neretvanski kanton u prvom kvartalu ove godine imao oko 25 do 30 tisuća turista s ostvarenih skoro 40 tisuća noćenja što, kako je ocijenio, govori o stalnom rastu turizma kao jedne vrlo bitne gospodarske grane.

Foto: Fena / Žičara

''Ono što treba raditi jeste da ubrzamo postojeće administrativne procedure kako bi intencije investitora mogle da padnu na plodno tlo, a što se tiče same Hercegovine, ona kroz svoje historijske, prirodne, kulturno-historijske, turističke i ekonomske potencijale ima zaista šta ponuditi i domaćim i stranim investitorima i ja sam siguran da će se ti projekti nastaviti'', poručio je Zvizdić kojemu je tom prilikom dodijeljeno i priznanje Sajma "Zlatna trešnja s medaljom".

Zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH Edin Mušić kazao je kako je bio dio tima koji je prije 17 godina, kada je sajam tek pokrenut, htio stvoriti jedan novi brand i osmisliti nešto što će nositi jednu snažnu poruku ovog podneblja, a to je kult trešnje.

''Mislim da smo time pokrenuli jedan opći naboj kultivizacije prostora, tako da je trešnja možda ostala u drugom planu, ali su se razvile mnoge druge vrste i na ovom području su sada milioni kilograma raznog voća i povrća. Sajam trešnje je bio jedan katalizator za razvoj poljoprivrednih i onih voćarskih kultura na ovom prostoru i on već sada poprima jednu drugu dimenziju i pokušava da bude spoj između poljoprivrede, prehrane i turizma. On je danas i Sajam trešnje ali i spoj za nešto što nas očekuje u narednom periodu'', ocijenio je Mušić.

Oživjeti zanate

Po riječima direktora Sajma Salema Bubala, ovogodišnji "Dani trešnje", čiji je partner Obrtnička komora Federacije BiH, uz sve navedeno, žele zaštiti turističko gospodarstvo i turističke proizvode na ovim prostorima.

Foto: Fena / Denis Zvizdić

''To ćemo učiniti upravo preko starih, autohtonih zanata koji postaju turistički brand i turistički proizvod, ne samo u Gradu Mostaru ili Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini'', kazao je Bubalo.

Istaknuo je kako Sajam ima i humanitarni karakter pa će tako posjetitelji kupovinom dobrovoljnih humanitarnih ulaznica donirati sredstva koja će preko Centra "Los Rosales" ići za djecu s poteškoćama u razvoju, a ujedno i sudjelovati u nagradnoj igri.

Nagrade su osigurali Međunarodni aerodrom Tuzla i Aerodrom Mostar kojima su tom prilikom uručena i posebna priznanja Sajma.

Foto: Fena / Dodjale priznanja

U okviru svečanog otvaranja potpisan je i Sporazum o prijateljstvu i saradnji između Grada Mostara i Grada Zrenjanina iz Republike Srbije te između Grada Mostara i Grada Skopja iz Republike Sjeverne Makedonije, a upriličena je i prezentacija gondolsko-panoramske žičare koja bi, kao budući turistički proizvod, opsluživala planinski, turističko-rekreacijski masiv Rujište.

Sedamnaesto izdanje "Dana trešnje" održava se do 21. lipnja, a u sklopu njega bit će upriličen upriličeno i nekoliko stručnih naučnih predavanja, prezentacija projekata te promocija proizvoda uz raznovrsnu gastro-ponudu. Organizator sajma je Turističko udruženje Sjever Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close