Razvoj

Osnovano Udruženje operatera sistema Federacije BiH

Cilj formiranja tog udruženja je da se unaprijedi i razvija sistem reciklaže i iskorištavanja tih posebnih kategorija otpada u Federaciji BiH.
Gospodarstvo / Flash | 01. 02. 2019. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru Gospodarske komore Federacije BiH, ovlašteni operateri sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom te elektronskim i elektroničkim otpadom u Federaciji BiH osnovali su Udruženje operatera sistema Federacije BiH (UOS). 

Cilj formiranja tog udruženja je da se unaprijedi i razvija sistem reciklaže i iskorištavanja tih posebnih kategorija otpada u Federaciji BiH. 

Ovlašteni operateri su na Skupštini izabrali za predsjednicu Udruženja Amelu Hrbat, koja je zahvalila osnivačima na povjerenju, te naglasila da će UOS, pored svojih članica, biti pouzdan i efikasan partner i državi, a sve u cilju daljnjeg razvoja sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, te elektronskim i elektroničkim otpadom.    

''Osnivanje ovog udruženja bila je prijeka potreba i drago mi je da su svi ovlašteni operateri u FBiH podržali tu ideju. Iza nas stoji veliko znanje, višegodišnje iskustvo i značajna infrastruktura, što možemo iskoristiti za daljnje unaprjeđenje sistema reciklaže i iskorištenja ambalažnog, te elektonskog i elektroničkog otpada u FBiH'',  kazala je Hrbat. 

Potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić naglasio je da će Komora pružiti stručnu pomoć Udruženju. 

''Ovo praktično znači da sistemima, putem ovlaštenih operatera, upravlja gospodarstvom koje se u svom poslovanju bavi stavljanjem u promet proizvoda koji poslije upotrebe postaju ambalažni otpad, odnosno otpad od elektronskih i elektroničkih proizvoda, a koja u najvećem dijelu i financira sisteme. Ovaj princip je dobra praksa preuzeta iz zemalja EU, u kojima se rezultati postižu poslovanjem po najnižim održivim troškovima i najvećim benefitima za okoliš '', dodao je Jašarspahić. 

Osnivači Udruženja su ovlašteni operateri sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom u FBiH firme Ekopak Sarajevo i Eko život Tuzla, te ovlašteni operateri sistema za upravljanje elektronskim i elektroničkim otpadom Kim Tec Eko Vitez i Zeos Sarajevo, priopćeno je iz PKFBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close