Poslovanje komunalaca

Osam milijuna: Komosov dug se pokušava prebaciti na Grad Mostar?

Gospodarstvo / Flash | 21. 11. 2016. u 06:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar ima čak pet komunalnih poduzeća. Time se ne mogu pohvaliti ni daleko veći gradovi od središta Hercegovine. Ali, unatoč tome, grad na Neretvi je i dalje jedna od najprljavijih urbanih sredina u regiji. Komunalna poduzeća različito posluju.

Jedna uspijevaju izmiriti glavninu dugovanja, što je slučaj s Parkovima, a druga pokušavaju prebaciti dugovanja na Grad Mostar. Takav je slučaj u Komosu.

Poduzeće u privatnom vlasništvu?

Iako je Komos jednim dijelom u privatnom vlasništvu, određeni politički krugovi pokušavaju izlobirati da Gradska uprava preuzme milijunska dugovanja, piše Večernji list.

''Istina je kako se pokušava dovršiti proces u kojem će Grad Mostar preuzeti osam milijuna maraka dugovanja ovoga poduzeća. Također, pojedinci pokušavaju zemljišta koja su u vlasništvu Komosa izuzeti iz stečajne mase. Sve se događa daleko od očiju javnosti i jasno je kako određeni politički krugovi pokušavaju ovaj scenarij provesti u djelo'', kažu iz mostarske Gradske uprave.

Potpisani dokumenti bez Bešlića

Zanimljivo je kako su neke dokumente potpisali pojedini dužnosnici Gradske uprave u vrijeme kada gradonačelnik Ljubo Bešlić nije bio u gradu.

''Normalno je da se postavlja pitanje je li to slučajno ili se određeni procesi rade za vrijeme odsutnosti gradonačelnika. Komunalni poslovi se u doglednoj budućnosti moraju odvojiti od političkih utjecaja jer ovakvo stanje ne vodi nikamo. Samo je pitanje tko ima snage presjeći određene ustaljene načine rada i konačno krenuti u reformu ovoga sustava'', sugovornici Večernjeg.

Dodaju i kako Grad Mostar ne smije preuzeti milijunsko dugovanje Komosa koji je dijelom u privatnom vlasništvu.

''Preuzimanje osam milijuna maraka obveza ugrozilo bi stanje u gradskom proračunu. Godinama se suočavamo sa smanjenjem prihoda zbog promjene u raspodjeli novca, a preuzimanje osam milijuna maraka duga značilo bi početak kaosa u gradskim institucijama. U konačnici, zašto bi gradske vlasti plaćale dugovanja tvrtke koja je dijelom u privatnom vlasništvu'', zaključuju iz Gradske uprave.

Najavili su kako će uskoro biti objavljeni planovi za stečaj Komosa. U tim dokumentima se navodno vidi što su sve pojedinci bili spremni učiniti u ovome procesu, a na kraju, prema tvrdnjama sugovornika Večernjeg, Grad Mostar preuzeo bi teret dugovanja, dok bi neki drugi na tome poslu zaradili velik novac. Izgleda kako se pitanje komunalnih poduzeća ponovno vraća u središte pozornosti Mostaraca.

Kopirati
Drag cursor here to close