Košarac

Optimizam novog ministra

"A jako domaće gospodarstvo stvorit će uvjete i za veće plaće, bolji standard građana i za zaustavljanje odljeva radne snage u inozemstvo", zaključio je Košarac.
Gospodarstvo / Flash | 29. 12. 2019. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac pozdravio je odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da u dnevni red prve sjednice tog tijela uvrsti odluku o odobravanju sredstava za izgradnju graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija kod mosta "Bratoljub".

Prvo pitanje

Košarac je izjavio za Srnu da je tijekom prošle i ove godine često boravio u Bratuncu i da je prvo pitanje koje su mu građani postavljali bilo stavljanje mosta "Bratoljub" u funkciju izgradnjom pristupnog puta i graničnog prelaza Bratunac - Ljubovija.

"Taj most je od vitalnog značaja za gospodarstvo i ljude tog kraja i nije bilo nijednog ozbiljnog razloga da BiH ne završi svoj dio posla, nakon što je Srbija prije tri godine izgradila most. Nažalost, u prethodnom sazivu Vijeća ministara nije bilo političke volje s jedne strane, dok predstavnici Srba nisu imali dovoljno političke snage da uvjere partnere u potrebu da se završi ovaj projekt", naglasio je Košarac.

Ocijenio je kako u donošenju ove odluke, nakon tri godine nepotrebnog čekanja, ima mnogo simbolike.

Ubrzavati procese

"Očigledno je da će ovo Vijeće ministara ubrzavati procese i rješavati sporna pitanja, a izbjegavati svađe i konflikte s ciljem da se popravi život svih građana ove zemlje", naglasio je Košarac.

Dodao je kako na takvu orijentaciju novog saziva Vijeća ministara upućuje i sastanak predsjedavajućeg Tegeltije s predstavnicima udruženja poslodavaca Republike Srpske i federacije BiH.

"Rezultati tog sastanka i formiranje radnih grupa koje će se baviti zaštitom domaćeg gospodarstva, zakonom o PDV-u, javnim nabavkama, oblašću prometna i radnopravnim odnosima dokaz su značajnih promjena u pristupu i politikama koje donosi novi Vijeće ministara. Evidentno je da će se mnogo više uvažavati stavovi poslovne zajednice, koja predstavlja ključni oslonac napretka i razvoja svakog društva", rekao je Košarac.

Plaće

Ponovio je stav o potrebi zaštite domaćeg gospodarstva i proizvodnje, uz, kako je naveo, poštovanje obveza koje je BiH preuzela u regionalnim i međunarodnim okvirima.

"Ima dovoljno prostora da se zaštite i promoviraju domaći proizvodi, koji su, u mnogim gospodarskim granama, bolji i kvalitetniji od onih iz uvoza. Mjere na kojima ćemo, s predstavnicima poslodavaca, sigurno raditi trebaju ojačati domaće gospodarstvo i učiniti ga konkurentnijim i na domaćem i na stranim tržištima. A jako domaće gospodarstvo stvorit će uvjete i za veće plaće, bolji standard građana i za zaustavljanje odljeva radne snage u inozemstvo", zaključio je Košarac za Srnu.

Kopirati
Drag cursor here to close