Velik izazov

Ministar se nada uspjehu: Otpočeli pregovori sa sindikatima zdravstvenih djelatnika

Vlada HNŽ-a će preuzeti osnivačka prava nad SKB Mostar, a Opsenica se nada uspješnim pregovorima sa sindikatima
Gospodarstvo / Flash | 26. 02. 2018. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zgradi Vlade Hercegovačko – neretvanske županije danas su, sukladno ranijoj odluci Vlade o započinjanju pregovora, otpočeli pregovori radi zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko – neretvanske županije.

Kako je priopćeno iz Vlade, na početku sastanka, predstavnicima svih sindikata ponuđen je Protokol o vođenju pregovora radi zaključivanja Granskog kolektivnog ugovora, kojeg su potpisali predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu HNŽ i Nezavisni sindikat uposlenika SKB Mostar.

Predstavnici Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije HNŽ nisu potpisali Protokol izričito zahtijevajući da se s njima vode zasebni pregovori, a to je kako Vlada piše u suprotnosti s jednoglasnom Odlukom Vlade o pokretanju postupka pregovora za zaključenje Granskog kolektivnog ugovora sukladno kojoj Pregovarački tim pregovora sa svim reprezentativnim sindikatima zajedno, navode u priopćenju iz Vlade HNŽ-a

S predstavnicima sindikata koji su potpisali Protokol o vođenju pregovora nastavak pregovora bit će 6. ožujka 2018. godine.

''Pregovarački tim iznova poziva predstavnike Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ da se, potpisivanjem Protokola, pridruže daljim pregovorima. Budući da se radi o složenom pravnom i financijskom izazovu, podsjećamo na to kako Vlada, kao jedan od suosnivača, od menadžmenta svih zdravstvenih ustanova traži da, u sklopu postojećih financijskih okvira, racionaliziraju troškove i harmoniziraju primanja, kako bi se ostvarile uštede koje će biti financijska podloga Pregovaračkom timu s ciljem poboljšanja materijalnog položaja zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu'', navedeno je u priopćenju Vlade HNŽ-a.

Inače, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi se nada uspješnim pregovorima sa sindikatima zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu, rečeno je u nastavku 74. sjednice, Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Kako je navedeno u priopćenju, na današnjoj sjednici Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Vladu je izvijestio o početku pregovora sa sindikatima zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu. Izrazivši zadovoljstvo jedinstvenim stavom Vlade o protokolu i načinu pregovaranja, ministar Opsenica ponovio je kako Pregovarački tim, kojemu je na čelu, u pregovore ulazi u dobroj vjeri,  izražavajući nadu u to kako će pregovori u planiranom roku biti uspješno okončani.

Podsjetimo, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije od Vlade traži potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika.

Kopirati
Drag cursor here to close