Tečaj

Oprez pred ljetovanje: Bankomati u Hrvatskoj imaju drugačiji tečaj za euro

Gospodarstvo / Flash | 03. 06. 2015. u 08:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranci i oni koji na bakomatima u Hrvatskoj podižu novac s tekućih računa i kartica izdanih izvan zemlje mogli bi se neugodno iznenaditi kada umjesto 7,5 kuna za jedan euro dobiju samo sedam kuna ili malo iznad toga.

To je zbog toga što su hrvatske banke uvele 'dinamičku tečajnu listu' zbog koje mogu zaraditi značajno više na konverziji valute, piše tportal.

Naime, redakciji tportala javila se jedna državljanka Nizozemske nakon što je na bankomatu podigla novac po tečaju od 6,9963 kune za euro. Ona je za 285,87 eura dobila 2000 kuna.

Prije nego je podigla novac, morala je još jednom potvrditi da pristaje na konverziju, no ipak se iznenadila. Iz Splitske banke, na čijem je bankomatu podigla novac kažu da se konverzija obavlja po javno objavljenoj ATM DCC tečajnoj listi.

''Na ekranu bankomata pojavljuje se mogućnost izbora terećenja u kunama ili u njegovoj domicilnoj valuti, a usluga je potpuno transparentna jer je vidljiv i iznos podizanja u kunama, iznos konvertiran u stranu valutu i tečaj konverzije. Strani kupac sam odlučuje, a ako izabere DCC opciju znači da će na njegovom mjesečnom izvodu konačni iznos biti identičan onome za koji je terećen na bankomatu. U suprotnom konverziju zajedno s dodatnom provizijom naplaćuje njegova banka, pa prilikom podizanja gotovine na bankomatu ne može znati koliko će ga to na koncu koštati'', odgovorili su iz Splitske banke tportalu.

Osim Splitske banke 'dinamičku tečajnu listu' uvele su još i Privredna i Zagrebačka banka, no kod njih je tečaj na dan kada je razočarana Nizozemka podigla novac bio malo povoljniji - oko 7,28 kuna za jedan euro.

Kopirati
Drag cursor here to close