Novi prijedlog

Oporezivanje: Igre na sreću traže drugu sreću

Gospodarstvo / Flash | 22. 02. 2017. u 07:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću je spreman i mogao bi biti dio dnevnog reda sljedeće sjednice Vlade FBiH, objavio je Faktor navodeći kako je Ministarstvo financija Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću dostavilo Uredu Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije (EU), te Ministarstvu pravde BiH.

Ako Prijedlog dobije podršku, on bi već ovog tjedna, točnije u četvrtak, mogao biti predmet razmatranja na sjednici Vlade FBiH.

Naime, Vlada FBiH je još 4. studenog 2016. godine usvojila amandmane na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, koje je dostavila Domu naroda Parlamenta FBiH na razmatranje i eventualno usvajanje po hitnoj proceduri.
Međutim, izaslanici su većinom glasova odbacili prijedlog Vlade FBiH da izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću budu razmotrene po hitnom postupku, te je tekst vraćen u redovni postupak u formu nacrta.

Međutim, usvojen je zaključak prema kojem je Dom naroda zadužio Vladu FBiH da održi javnu raspravu o ovoj temi i najkasnije za 30 dana Domu naroda dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću.

Zamjerke izaslanika su se uglavnom odnosile na navodno zanemarivanje socijalnog aspekta igara na sreću, odnosno potrebe definiranja načina na koji se mogu spriječiti ili sanirati negativne socijalne posljedice te djelatnosti.

Od spomenute sjednice Doma naroda je prošlo nešto više od dva mjeseca, a izaslanici još nisu dobili novi prijedlog iz Ministarstva financija.

Javna rasprava je okončana 26. siječnja, a dan ranije je u Sarajevu održana konferencija "Oporezivanje u europskoj industriji igara na sreću", na kojoj su priređivači iskazali svoj stav o predloženom načinu oporezivanja igara na sreću.

Prema podacima Ministarstva financija, igrači sportske kladionice u FBiH su u prvih deset mjeseci prošle godine ostvarili ukupno 140 milijuna KM dobitaka. Od tog iznosa se 105 milijuna KM odnosi na dobitke u iznosu do 100 KM, koji se, prema postojećim zakonskim rješenjima, ne oporezivaju.

Ta brojka je za ljubitelje RNG klađenja mnogo viša i iznosi oko 800 milijuna KM, a ona također nije podlijegala oporezivanju s obzirom na to da se na RNG igre trenutno plaća samo mjesečni paušal po mjestu klađenja u iznosu od 300 KM.

Prema važećim zakonskim odredbama se oporezuju jedino dobici viši od 100 KM. Njih je u prvih deset mjeseci prošle godine isplaćeno 36 milijuna za sportsko klađenje, te 75 milijuna za RNG klađenje, što je mnogo manji iznos u odnosu na onaj koji trenutno ne podliježe oporezivanju. Tako je, stoji u analizi Ministarstva financija, naplaćeno samo 11 milijuna KM poreza.

Kako bi se priređivači igara na sreću adekvatno oporezovali, Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, koji je iz Doma naroda vraćen Vladi FBiH na dorađivanje, je predviđao oporezivanje svih dobitaka u sportskim i RNG klađenjima po progresivnim stopama.

Tako bi se dobici od 10 KM do 2.000 KM oporezivali s deset posto, dobici od 2.000 KM do 8.000 KM po stopi od 15 posto, dobici od 8.000 KM do 100.000 KM po stopi od 20 posto, te dobici iznad 100.000 KM po stopi od 30 posto.

Također je predviđen način i obračun uplate mjesečne naknade za priređivanje igara na sreću putem RNG klađenja, kojim se uvodi naknada za uplate na RNG klađenja u iznosu od pet posto, kao i za sportska klađenja.

''Usvajanje ovakvog zakonskog rješenja bi značilo dodatni iznos od 150 do 200 milijuna KM na godišnjoj razini za proračun FBiH. S obzirom na to da definiranje zakonskog rješenja koje bi uredilo ovu oblast traje već gotovo godinu dana, jasno je da njegovo odlaganje ide u prilog vlasnika kladionica koji akumuliraju vlastiti profit nauštrb građana FBiH'', piše Faktor.

Kopirati
Drag cursor here to close