Grad propada

Općina Ljubuški grca u dugovima: Dug općine preko 20 milijuna

Gospodarstvo / Flash | 11. 05. 2016. u 06:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbori bi trebali dovesti sposobnije i štedljivije. Odvesti rasipnike, ako ih tko ima prepoznati. Zato je opozicija sve glasnija u gradu u kojem je duhanska stanica zapaljena, javna poduzeća imaju milijunske gubitke, a dug općine prelazi 20 milijuna maraka, piše Federalna.ba.

Duhanska otkupna stanica u Ljubuškom najprije je rasprodana, pa napuštena, a onda i zapaljena. Godine 2013. za samo dvadeset minuta sve se pretvorilo u pepeo. Tako je najveća duhanska stanica postala sinonim propadanja Ljubuškog. Uzroke propadanja ove i mnogih drugih firmi ljubuška policija nikada nije locirala.

Sljedeći primjer: najstarija hercegovačka vinarija Hepok Ljubuški. Uništena je koncesijom. U Upravnom odboru sjedio je ljubuški načelnik Nevenko Barbarić. I 14 hektara vinograda je potpuno izgorjelo i nitko ni tu nije odgovarao. Time je stoljetna tradicija uzgoja grožđa u Ljubuškom nestala, a radnici te firme prevareni završili na ulici.

U međuvremenu, Općina Ljubuški se zaduživala više nego to zakon o dugu i garancijama dozvoljava na što su upozoravali i federalni revizori u svom izvještaju.

"U Ljubuškom proizvodnih održivih radnih mjesta možda ima malo više nego jedno poduzeće u susjednoj općini. Općinska uprava je neučinkovita. Ne postoji politička volja da se zajednički interes stavi ispred privatnoga, osobnoga i odatle izviru svi problemi", kaže Anto Paponja, magistar povijesnih znanosti.

Kada je 2004. godine došao na mjesto načelnika, Nevenko Barbarić je na općinskom računu zatekao 1,5 milijuna KM, da bi 12 godina poslije Ljubuški imao minus u općinskoj blagajni veći od 20 milijuna maraka. Samo dug JKP Ljubuški prema potražiteljima veći je od 10 milijuna maraka.

"Uništeno je jedno poduzeće, treba se zapitati čiji je to interes, ako je općina vlasnik tog poduzeća. Je li to interes općine ili možda nekih interesnih skupina", kaže Tihomir Bradvica, bivši predsjednik NO JKP Ljubuški.

Dok s jedne strane komunalno državno poduzeće propada, s druge strane Općina Ljubuški posao daje privatnoj firmi. "Zanimljivo je za to poduzeće Alba da je 2009. godine bio gubitaš, da je prihodovao negdje oko 100.000 KM, a samo na temelju rada u općini Ljubuški ima milijunski profit", kaže Bradvica.

Po starom receptu, nakon što jedna firma bude uništena, da bi se dugovanja prikrila osnuje se druga firma s istom djelatnošću. Tako je nastala firma Parkovi.

"Vedran Markotić predsjednik je lokalne mladeži. On je bio 2013. kao zastupnik u Skupštini i baš je on potpisnik zakona o komunalnom gospodarenju, koji je donijet samo dva mjeseca prije osnutka novog Javnog poduzeća Parkovi, gdje je stavljeno da se može oduzeti i djelatnost sadašnjem komunalnom poduzeću. Zanimljivo je da ta osoba za vrijeme dok je primao bijeli kruh šest mjeseci nakon svog mandata postaje savjetnik direktora poduzeća Parkovi'', navodi Bradvica.

Upravo novoformirani Parkovi od JKP preuzimaju i vodovod, iako, tvrde nam u Ljubuškom, nemaju dozvolu za vodozahvat s izvora s kojeg se Ljubuški opskrbljuje pitkom vodom. Ali, do prave istine o bilo čemu, tvrde općinski vijećnici, na sjednicama ne mogu doći. Sada ujedinjeni, istinu traže javno.

Izgubili su vjeru u pravosuđe. Zahtjevi za istragu u JKP su davno odaslani i policiji i tužiteljstvu. Postupak je vodio tužitelj Borislav Čuljak i sadašnji v.d. komesara policije MUP-a ZHŽ-a Milenko Madunović. Pošteđen je tadašnji direktor JKP Gordan Bradvica, koji je nijemo gledao propadanje firme. Izvor Mreže tvrdi da su ga poštedjeli jer je bivši komesar MUP-a, o čemu svjedoči i dokumentacija.

Upravo Brabarić i njemu slični crpe snagu jer vjeruju da neće odgovarati. Snaga dolazi i od podrške političkog vrha. Dragan Ćović tijekom nedavne posjete Ljubuškom, unatoč svim problemima, jasno je poručio: "Kad god pozovu ja sam uvijek tu i puna potpora i Nevenku i svim našim ljudima ovdje u općinskom odboru Ljubuški.''

Ovim je Čović pokazao potpuni nemar prema 30.000 stanovnika općine, piše Federalna.ba.

"Grad Ljubuški je mrtav. Možemo mi u njega navlačiti asfalt, stavljati trotoare, ali ko će hodati tim asfaltom i trotoarima", zaključuje Nedeljko Ereš Škico, predsjednik podružnice HKD-a Ljubuški.

Kopirati
Drag cursor here to close