Saša Magazinović

Olakšati gospodarstvu pomjeranjem uplate PDV-a

Gospodarstvo / Flash | 06. 07. 2017. u 12:08 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik SDP BiH u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, kako je i najavljeno na nedavnoj konferenciji za novinare s predstavnicima Instituta za razvoj mladih KULT, uputio je u četvrtak inicijativu za pomjeranje roka plaćanja PDV-a s 10. na posljednji dan u mjesecu po isteku poreznog razdoblja, te za umanjenje zatezne kamate.

Naime, gospodarstvenici su trenutno dužni do 10. dana u mjesecu, plaćati PDV državi za svaki račun koji izdaju, bez obzira jesu li ga uspjeli naplatiti. Za svaki dan kašnjenja obračunava se kamata od 0,04 posto. To predstavlja veliki teret poduzećima koja imaju problem s neplaćenim fakturama, kako privatnim tako i pojedinim državnim, posebno onima u oblasti komunalnog gospodarstva. Nagomilani dugovi prema državi rezultiraju zatvaranjem tih poduzeća i gubitkom radnih mjesta, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću i marketing SDP-a BiH.

Zastupnik SDP BiH Saša Magazinović je u suradnji s Institutom za razvoj mladih KULT, ranije uputio inicijativu da se PDV državi plaća tek nakon što gospodarstvenici naplate račun, ali Uprava za neizravno oporezivanje je prijedlog odbila uz obrazloženje čija se suština može shvatiti na način da im je to "prekomplicirano" iako predloženi sustav bez problema funkcionira u velikom broju zemalja EU i regiji.

''Mi u SDP-u BiH nećemo odustati od davanja argumenata i zahtijeva za uvođenja sustava naplate PDV-a po naplaćenoj fakturi. Do tada tražimo da se realizira makar ova olakšica. Samo ovakvim tretiranjem gospodarstva i poštenih gospodarstvenika možemo očekivati više radnih mjesta, pristojne plaće i bolje uvjete za radnike'', navodi Magazinović.

Kopirati
Drag cursor here to close