nameti

Oglasa za posao u BiH više, ali poslovna klima lošija

Gospodarstvo / Flash | 29. 10. 2016. u 07:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom prekjučerašnjeg dana na portalu posao.ba pojavilo se 45 novih oglasa za posao u BiH. Novi oglasi izlaze svakodnevno, te poslodavci, unatoč tome što ih politika koristi za “ispravljanje proračunskih deficita”, pokušavaju raditi i zapošljavati u ovoj zemlji. To potvrđuju i na ovom, specijaliziranom poslovnom i oglasnom portalu, gdje su iznijeli i konkretne brojke, piše Večernji list.

Radnike traže i stranci

Ukupan broj oglasa za posao za prvih pola godine veći je za pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, potvrđuju rezultati analize ovog portala. Od početka godine objavljeno je, prema polugodišnjem izvješću, 5236 oglasa, a oglašeno je 11.305 radnih mjesta, što je za 6,59 posto više u odnosu na prva dva tromjesečja 2015. godine.

Broj prijava na svim oglasima u prva dva tromjesečja iznosio je 158.053, dok su za isto razdoblje prošle godine poslodavci zaprimili ukupno 148.522 prijave, stoji u priopćenju. Također, statistika potvrđuje kako ne opada ni potražnja za bh. radnicima u inozemstvu, što je i jedna od najvećih rak-rana ovog društva s obzirom na to da odlaze mladi i školovani kadrovi, ali, one koji žele otići, nemoguće je zadržati.

‘’Ne mogu dobre ljude zadržati minimalnim plaćama, a ne mogu izdvojiti dovoljno da ih prijavim na puni iznos’’, kazao je za BIRN BiH vlasnik jedne tvrtke u Sarajevu i svojom rečenicom možda i najbolje objasnio situaciju u ovoj državi. Samo u prvoj polovini ove godine na portalu posao.ba objavljeno je 449 oglasa za posao u inozemstvu. Kad se radi o ponudi poslova u BiH, najveći broj oglasa u prvoj polovini godine odnosio se na područje Sarajeva (30,6 posto), a zatim od većih gradova slijede Banja Luka (9 posto) Mostar (5,7 posto) i Tuzla (4,7 posto). Poslodavci su u prvoj polovini 2016. godine najveći broj oglasa objavili u kategorijama komercijale - prodaje - 28,5 posto, informatike - softvera - 5,9 posto, menadžmenta i upravljanja - 5,9 posto, ugostiteljstva - 5 posto, ekonomije i financija 5 posto, elektrotehnike - strojarstva - 4,8 posto, administrativnih i sličnih usluga - 4,8 posto, zanatskih usluga - 4,2 posto, proizvodnje - 3,8 posto i prometa - skladištenja, te logistike - 3,6 posto.

Ekstremno visoki porezi

A poslovnu klimu, koja nije dobra, pokušava promijeniti nabolje i Udruga poslodavaca Federacije BiH.

Postoji oko 400 do 500 parafiskalnih nameta koji su definirani kroz desetke zakona na razinama BiH, FBiH, na županijskim i općinskim razinama, kojima se i reguliraju nameti… Svim tim nametima, u ovisnosti o županiji ili općini, poslodavci moraju isplatiti čak 90 feninga na jednu isplaćenu marku plaće. To za posljedicu ima da poslodavac plaća mnogo, a radnik prima malo, objašnjavaju iz Udruge poslodavaca FBiH. Porezi na plaće u BiH iznose i do 69 posto, dok su u Francuskoj oko 47 posto, Njemačkoj 45 posto, a u Austriji, Italiji, Mađarskoj oko 40 posto. Ispod 30 posto su nameti na plaće radnika u Velikoj Britaniji, Švicarskoj i na Islandu. Posljednjih godina predložen je niz mjera koje vlasti trebaju poduzeti za rasterećenje gospodarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close