Šarović

Odobren izvoz za 5.700 tona mesa u Tursku, čekaju se dodatni uvjeti

Gospodarstvo / Flash | 15. 02. 2016. u 16:25 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović na pitanje je li iz institucija Turske stigla službena informacija o odobrenom izvozu mesa iz BiH u Tursku, kazao je da je BiH trenutno odobren izvoz 5.700 tona mesa te da se čeka prijedlog Ministarstva ekonomije Turske za izvoz dodatnih 10.000 tona, pod uvjetima koji još nisu poznati bh. strani.

Šarović je istaknuo kako Ured Europske komisije za hranu i veterinarstvo (FVO misija) iz Dublina, čiji je zadatak kontrola sustava BiH u oblasti hrane, posebno hrane za životinje, dolazi 14. te da će ostati do 25. ožujka.

Pojasnio je da će FVO misija obići najmanje dvije bh. mljekare koje imaju dozvolu za izvoz i izvjestan broj farmi. Istovremeno, dodao je, u BiH vrše se pripreme za usvajanje neophodnog zakonodavstva koje će biti predmet razgovora FVO misije.

Istaknuo je da su već usuglašena dva zakona, Zakon o poljoprivredi i Zakon o veterinarstvu te da je preostalo da se usuglase neke odredbe Zakona o hrani.

Naglasio je da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEOBiH) pokrenulo proceduru za izmjene i dopune Zakona o akcizama kako bi implementirali raniju inicijativu za plavi dizel, a koju je podržalo Vijeće ministara BiH, čime su stvoreni uvjeti da ova važna mjera za poljoprivrednike bude usvojena u skorije vrijeme.

Također je informirao da se BiH priprema da potpiše globalni dokument o klimatskim promjenama 21. i 22. travnja u Ujedinjenim narodima (UN) u New Yorku, zajedno s ostalim zemljama.

Šarović se na današnjoj press konferenciji osvrnuo i na podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU i ovaj događaj ocijenio povijesnim za BiH.

S tim u vezi, informirao je da sutra u BiH dolazi izaslanstvo iz Bruxellesa za otpočinjanje pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) te da će pregovarač s bh. strane biti tajnik MVTEOBiH Hamdo Tinjak.

Ministar Šarović je mišljenja da je potpuno neizvjesno koliko će trajati pregovori o adaptaciji SSP-a, ističuću da će, što se njega tiče, trajati dok se ne ispuni minimum zahtjeva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close