Energetska zajednica

Odgođena odluka o sankcijama za BiH

Dogovoreno je da će entitetske vlade svoju poziciju iznijeti najkasnije do kraja ove godine
Gospodarstvo / Flash | 16. 12. 2017. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Energetska zajednica na sastanku u Prištini nije donijela odluku o novim sankcijama prema BiH, potvrđeno je Nezavisnim novinama u tajništvu te organizacije.

''S obzirom na to da Ministarsko vijeće nije imao kvorum, nije bilo moguće da odluka bude usvojena. To znači da će formalna odluka o sankcijama biti usvojena u skladu s pisanom procedurom u sljedećim tjednima'', rekla je za Nezavisne Barbara Pojner, službenica za odnose s javnošću Energetske zajednice.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da nema mjesta za posebno zadovoljstvo, s obzirom na to da je BiH i dalje pod sankcijama Energetske zajednice.

''Jedino što je dobro je što ovim nisu uvedene nove mjere. Implementacija obaveza iz energetskog sektora i dalje ostaje'', rekao je on i dodao da će se sljedećih dana odrediti novi susret i razgovori u vezi sa sankcijama.

Podsjećanja radi, u Beču je nedavno održan sastanak entitetskih ministara za energetiku i državnog ministra za vanjsku trgovinu, na kojem je usuglašeno da će vlasti raditi na usvajanju nacrta zakona o električnoj energiji i plinu na državnoj razini.

Kako je naglašeno iz Energetske zajednice, osnovna tema sastanka bili su načini kako nadići trenutnu situaciju zbog toga što BiH krši svoje obaveze iz oblasti primjene Trećeg energetskog paketa EU.

"Usuglašeno je da nacrt državnog zakona o tržištu električne energije i Regulatoru, koji predviđa neke minimalne ovlasti državnog autoriteta za plin, ispoštuje sve detaljne komentare i primjedbe oba entiteta. FBiH je tražila dodatno pojašnjenje i dodatnu potvrdu od strane Europske komisije da je zakon usklađen s Trećim energetskim paketom'', rečeno je Nezavisnim novinama u odgovoru.

Dogovoreno je da će entitetske vlade svoju poziciju iznijeti najkasnije do kraja ove godine.

Osim u vezi s BiH, razgovaralo se i o ciljevima za dodatna zalaganja u vezi sa zelenim tehnologijama i dobivanjem energije iz obnovljivih i za prirodu neškodljivih izvora, kako bi do 2030. bili ispunjeni ciljevi EZ-a.

Tajništvo je upozorilo zemlje članice da je većina zemalja ispod ciljeva koje je potrebno ispuniti kako bi do 2020. godine bile na snazi energetske politike s ciljem smanjenja štetnih efekata, posebno u vezi sa globalnim zagrijavanjem.

Predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj i Tajništva su predstavili smjernice politika s ciljem usvajanja planiranih mjera na transparentan i efikasan način.

Kopirati
Drag cursor here to close