Gdje smo, šta smo?

Odabrani indikatori za mjerenje napretka u BiH

Agencija za statistiku BiH je po prvi put za svaki UN cilj odabrala po jedan indikator za mjerenje napretka u Bosni i Hercegovini i ocijenila kretanje održivog razvoja.
Gospodarstvo / Flash | 09. 04. 2018. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeni narodi usvojili su Agendu za održivi razvoj do 2030. godine. U okviru 17 ciljeva održivog razvoja i 169 podciljeva pokriven je širok spektar pitanja okolišnog, socijalnog i ekonomskog razvoja u područjima kao što su siromaštvo, sigurnost opskrbe hranom, zdravlje, obrazovanje, klimatske promjene, rodna ravnopravnost, infrastruktura, održiva potrošnja i proizvodnja i socijalna pravda, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Svaka zemlja, članica UN-a treba, u skladu s vlastitim specifičnostima i uvjetima razvoja, definirati vlastite ciljeve i pratiti njihovu realizaciju.

Agencija za statistiku BiH je po prvi put za svaki UN cilj odabrala po jedan indikator za mjerenje napretka u Bosni i Hercegovini i ocijenila kretanje održivog razvoja.

''Cilj izrade ovih indikatora je da se, prije svega promovira Programa za održivi razvoj 2030 u Bosni i Hercegovini, kao i da se kreatorima dugoročnih politika i donositeljima odluka osiguraju mjerljivi pokazatelji stanja u ekonomskoj, socijalnoj i okolišnoj oblasti, te olakša definiranje ciljeva i izrada strategija i akcionih planova održivog razvoja do 2030. godine'', navela je Agencija.

Svih 17 indikatora prezentirano je kroz grafički prikaz, od kojih 7 pokazuju pozitivan trend (i kreću se u smjeru veće održivosti), 4 indikatora pokazuju neutralan trend, 4 indikatora pokazuju negativan trend (i kreću se u smjeru manje održivosti), dok su 2 indikatora bez ocjene jer su podaci dostupni samo za jednu godinu, navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close