Uz značajne gubitke

Od preuzimanja kontrole neba u BiH ''doletio'' 71 milijun KM

Gospodarstvo / Flash | 28. 03. 2017. u 18:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH je u protekle dvije godine, od kada je preuzela kontrolu nad donjim dijelom neba iznad svoje teritorije, na osnovu preleta zrakoplova ubrala oko 71 milijun maraka, ali potpuno preuzimanje nadzora neba nije privedeno kraju, tako da i dalje gubi značajan iznos novca.

Nebo iznad BiH do polovice studenog 2014. godine bilo je pod kontrolom službi iz Zagreba i Beograda, zbog čega je BiH godišnje gubila desetine milijuna maraka. Situacija je donekle popravljena kada je Centar za kontrolu zračnog prometa preuzeo kontrolu nad donjim dijelom neba, odnosno do 10.000 metara.

"Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) je na osnovu preleta u 2015. godini ostvarila prihode od 32,97 milijuna, a lani od 38,11 milijuna KM", kazali su u toj agenciji.

Iako je prilikom preuzimanja kontrole nad prvim dijelom neba najavljeno da bi BiH već 2015. godine trebalo da preuzme i gornji dio, to se još nije dogodilo. Zbog toga dio novca od naknada koje plaćaju avio-kompanije kada njihovi zrakoplovi prelete BiH na visinama iznad 10.000 metara ponovo ide u Hrvatsku i Srbiju.

U BHANSA tvrde da ispunjavaju uvjete da bi preuzeli cjelokupnu kontrolu nad nebom.

"Planirani rok za preuzimanje kontrole nad cjelokupnim zračnim prometom na nebu iznad BiH je kraj 2019. godine", ističu u BHANSA, piše Akta.ba.

Jedan od preduvjeta za to je ostvaren početkom veljače kada je počeo sa radom Centar oblasne kontrole leta u Banja Luci, a završen je i izbor kandidata za školovanje za kontrolore zračnog prometa i izbor certificiranog trening centra u kojem će biti obučavani.

Predsjedavajući Povjerenstva za promet i komunikacije u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković kaže da BiH ne smije sebi dopustiti novo probijanje rokova.

"Ranijih godina je bilo mnogo problema koju se ne smiju ponoviti. Imamo najavu da će sve biti završeno 2019. godine", kazao je Novaković.

Na ozbiljnost situacije nastale zbog nepreuzimanja kontrole nad nebom iznad BiH upozorio je Ured za reviziju institucija BiH u izvještaju "Kontrola zračnog prometa BiH". U tom dokumentu je naglašeno da je zbog nedostatka volje izgubljeno više od 70 milijuna KM, jer je godinama odugovlačeno preuzimanje kontrole neba iznad BiH od Srbije i Hrvatske.

Domaće službe trebale su započeti sa kontrolom donjeg dijela zračnog prostora još 2007, ali je to urađeno tek u studenom 2014. godine. Zbog propusta je organizurano javno saslušanje pred Povjerenstvom za promet i komunikacije Zastupničkog doma. Saslušani su bivši ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić, tajnik Ministarstva Igor Pejić i tadašnji rukovodioci BHANSA.

BiH nikada do studenog 2014. godine nije imala kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Izuzetak je bio prostor u neposrednoj blizini međunarodnih aerodroma u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli.

U BHANSA trenutno rade 94 kontrolora zračnog prometa, a u toj agenciji kažu da se suočavaju sa kadrovskim problemima.

"Taj broj ne zadovoljava naše potrebe i zato smo se odlučili na raspisivanje konkursa, jer nam treba 69 kontrolora", kazali su u BHANSA i dodali da trenutno na tržištu rada u svijetu nedostaje 15.000 kontrolora.

Kopirati
Drag cursor here to close