Očuvanje okoliša

Od plastične vrećice do umjetničkog djela

Da se može preći sa riječi na djelo kada se govori o očuvanju okoliša, primjer je Sarajka Naida Pandžić. Ona već duži period jednu izuzetno štetnu vrstu otpada, plastične vrećice, pretvara u umjetnost.
Gospodarstvo / Flash | 03. 12. 2019. u 09:07 Bljesak.info
Od plastične većice do umjetničkog djela

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da se može preći sa riječi na djelo kada se govori o očuvanju okoliša, primjer je Sarajka Naida Pandžić. Ona već duži period jednu izuzetno štetnu vrstu otpada, plastične vrećice, pretvara u umjetnost.

Tridesetogodišnja Naida Pandžić nakon završene srednje škole tražeći posao nije sjedila skrštenih ruku. Izrađivala je ručne radove, nakon čega je dobila ideju da započne posao koji je koristan za okoliš, a ujedno inovativan. Od plastičnih vrećica počela je izrađivati, cekere, kabanice, odjelca za pse, pa čak i haljine. S obzirom na to da su ovi ekoproizvodi prihvaćeni na tržištu, Naida je odlučila proći i sve dodatne obuke kako bi zadovoljila i najrigoroznije kriterije.

''Imamo jako puno otpada, obzirom da koristimo jednu vrećicu negdje oko 15 minuta maksimalno. Prvo ide prikupljanje, vrećice se moraju oprati i očistiti, da bi bile higijenski prihvatljive. Onda dolaze kod kolegica koje ih režu, peglaju i pripremaju za šivenje'', rekla je Pandžić.

Naida trenutno ima pet uposlenika, u narednom periodu planira povećati njihov broj.

''Poruka koju želimo poslati, s obzirom da zapošljavamo osobe s poteškoćama, jeste da i njims treba dati šansu. Pozvala bih sve poduzetnike koji se još uvijek dvoume da pređu na taj korak, i osobama s poteškoćama daju priliku da se pokažu'', kazala je Pandžić.

Da imamo prekrasnu prirodu u svim segmentima, na kojoj mogu pozavidjeti mnoge zemlje, ali da je ne cijenimo i ne čuvamo u dovoljnoj mjeri potvrđuju i ekolozi.

''Nisu preneseni pozitivni europski propisi, a i oni propisi i zakoni koje imamo se dobrim dijelom ne poštuju. Vrlo je teško i potreban je jedan odlučan iskorak nositelja vlasti zakonodavnih i izvršnih'', izjavio je Boris Jokić, direktor društva prijatelja prirode 'Eko Element'.

''Svatko od nas baci velike količine tih plastičnih vrećica koje, nažalost, kao i druge vrste otpada u veoma velikim količinama završavaju upravo u našim rijekama, čak i u najljepšim dijelovima naše nedirnute prirode'', rekao je Rijad Tikveša, predsjednik Udruženja 'Ekotim'.

Kako su ekolozi istaknuli, do sada nije bilo pretjeranog angažmana odgovornih institucija za okoliš kada se govori o njegovoj zaštiti i unapređenju. Nadajmo se da će bar prepoznati one koji žele dati doprinos i svoja zalaganja usmjeriti u tom pravcu, piše BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close