Od ljeta besplatni bežični internet duž srpskih autocesta

Gospodarstvo / Flash | 08. 03. 2017. u 06:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak 8902 ljudi u Srbiji se javilo za program prekvalifikacija za IT zanimanja, kojim Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprava namjerava povećati broj mladih informatičkih stručnjaka da bi se nadomjestilo kadrove koji su na tamošnjem tržištu deficitarni.

Velik interes može se opisati i kao jagma, obzirom na to da je država osigurala obrazovanje, odnosno obuku, za 100 kandidata u prvoj fazi, te još 900 u dodatnoj fazi, pa ispada kako za jedno mjesto kandidara gotovo 9 ljudi.

Ovaj projekt, piše beogradska Politika, a prenosi Poslovni.hr, provodit će se u najvećim gradovima Srbije - u Beogradu će prekvalifikacije proći 62 posto kandidata, u Novom Sadu 24, a u Nišu 14 posto, a na potrebu za edukacijom u smjeru informatičkih tehnologija Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave došlo je na osnovu istraživanja u suradnji s Infostudom, a koje je utvrdilo da većina od 118 anketiranih IT tvrtki sa sjedištem u Srbiji potražuje odgovarajuću radnu snagu.

Manjak educiranih

Manjak educiranih radnika proizlazi i iz niske razine informatičke pismenosti zemlje - prema lanjskom istraživanju Republičkog zavoda za statistiku o korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija, računalo u Srbiji ima 65,8 posto domaćinstava, priključak na internet još uvijek nema 35,3 posto domaćinstava, dok širokopojasni pristup mreži ima samo 57,8 domaćinstava od svih s priključkom.

Veliki zamah

Natječaj za prekvalifikaciju za IT zanimanja trajao je dva tjedna, a u strukturi prijavljenih, 65 posto je muškaraca, točno 50 posto svih su oni stari od 26 do 35 godina. Informatičko osposobljavanje očito najviše zanima one sa završenom srednjom školom, kakvih je 46 posto, te onih koji su trenutačno nezaposleni (65 posto), ali izdvaja se i trećina kandidata sa završenim studijem, dok je među prijavljenima i 33 posto onih koji već rade, ali im znanja zacijelo nedostaje.

Svim kandidatima tek predstoji da budu odabrani, kroz selekciju u dva kruga. Prekvalifikacija će početi idućeg mjeseca i trajat će, navodi se, između dva i četiri mjeseca, a iz Ministarstva za politiku objašnjavaju da će se uspješnost završenog programa prosuđivati na osnovu brzine zapošljavanja u IT sektoru u Srbiji.

Da susjedna zemlja s najviših razina nastoji uhvatiti priključak s okruženjem u pogledu digitalnog razvoja i primjene novih tehnologija, pokazuje i nastojanje Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture. Čelnica Zorana Mihajlović najavila je da će prije ljeta na autocestama koridora 10 i 11 biti uveden besplatni bežični internet.

Wi fi na prometnicama čija je gradnja također u velikom zamahu, tek je želja, ali ministrica je potvrdila da će u suradnji s Putevima Srbije i Telekomom nastojati do početka ljetne sezone osigurati ga na "graničnim prijelazima, stajalištima, naplatnim postajama i sličnim mjestima". Ocijenila je da je ostvarenje takvoga projekta jako dobro i jako važno za cijelu zemlju.

U Beogradu slab signal u javnom prijevozu

Besplatni wi fi postoji već u beogradskom javnom prijevozu, međutim, prema opisima medija, veza je nestabilna i puca, navodno zbog ograničenja broja mobitela koji se mogu odjednom spojiti na mrežu. Ministrica Mihajlović obećala je da će o tom problemu ugovoriti sastanak s gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim."Takve poteškoće s vezom moramo riješiti kad uvedemo wi fi na koridorima 10 i 11, a u samom Beogradu ću porazgovarati s Malim i dati da se to popravi, ako je potrebno, Čemu wi fi ako ga se ne koristi, treba ga ljudima omogućiti 'džabe'", ističe ministrica.

Kopirati
Drag cursor here to close