Neki i za više od 50 %

Od danas jeftiniji lijekovi

Gospodarstvo / Flash | 15. 06. 2017. u 06:40 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od danas na snagu i službeno stupa novi pravilnik o cijeni lijekova u BiH. U Agenciji za lijekove navode, da će pojedini lijekovi pojeftiniti za više od 50 posto.

Novim pravilnikom, cijene nekih od najprodavanijih lijekova bit će znatno niže.

"Mi koji ažurno radimo svoj posao, pripremamo se već mjesec dana za nadolazeće pojeftinjenje lijekova. To se uglavnom odnosi na lijekove proizvođača s prostora bivše Jugoslavije koji su odobrili poravnanje na postojeće lagere ljekarnih. Tako da već pacijenti imaju lijekove po nižim cijenama", istaknula je za Nezavisne novine Ana Golić Jelić, rukovoditeljica jedne banjalučke ljekarne.

Građani, koji su godinama čekali ovu odluku, ipak nisu u potpunosti zadovoljni. Očekivali su znatnija pojeftinjenja. Kažu, cijene lijekova i nakon pojeftinjenja, bit će znatno veće u odnosu na Srbiju. Farmaceutska industrija do sada je sama diktirala cijene lijekova u BiH. Po ugledu na zemlje u regiji, maksimalne veleprodajne cijene lijekova sada su određene novim Pravilnikom.

"Maloprodajna marža je ona marža koju zaračunavaju ljekarne i koja se dodaje na veleprodajnu cijenu lijeka. Ona je diktirana od strane jednog i drugog entiteta, u Republici Srspkoj se kreće u rasponu od 0 do 20% u FBIH od 0 do 25%'', kaže Biljana Tubić, pomoćnik direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Smanjenjem cijena lijekova olakšanje će osjetiti i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Troškovi za lijekove koje oni financiraju trebali bi biti manji za oko osam posto.

Kopirati
Drag cursor here to close