Nije plaćeno

Obustavlja se isporuka plina za FBiH

Navedena obustava isporuke lina je neminovnost uzrokovana neplaćanjem fakture Energoinvesta za uvezeni i isporučeni plin za mjesec ožujak 2021. godine od strane BH Gasa d.o.o. Sarajevo.
Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2021. u 22:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Energoinvest kao snabdjevač i uvoznik prirodnog plina u FBiH priopćio je da će od petka, 7. svibnja u 06.00 sati doći do obustave isporuke plina u Federaciji BiH.

Navedena obustava isporuke lina je neminovnost uzrokovana neplaćanjem fakture Energoinvesta za uvezeni i isporučeni plin za mjesec ožujak 2021. godine od strane BH Gasa d.o.o. Sarajevo. Iako su potrošači u Federaciji BiH ovaj plin uredno platili i izmirili svoje obaveze za mjesec ožujak 2021. godine putem lokalnih distributera ili direktno BH Gasu, BH Gas odbija da izvrši plaćanje računa Energoinvestu, čime bi bilo omogućeno izmirenje obaveza prema ruskom isporučitelju plina Gazprom exportu kao i svih carinskih i poreskih obaveza, navodi u priopćenju Energoinvest.

Odbijanje plaćanja od strane BH Gasa i vraćanje faktura Energoinvestu traje već više mjeseci, bez ikakvog zakonskog osnova i opravdanja, kaže se u priopćenju.

U nastavku priopćenja se dodaje kako su navedena situacija i neplaćanje posljednje fakture za ožujak 2021. godine doveli do toga da je Energoinvest od ruskog isporučitelja plina dobio upozorenje o neminovnosti plaćanja ili dalje obustave isporuke plina. Kako do plaćanja nije došlo uprkos višestrukim upozorenjima upućenim BH Gasu, kao i podizanjem sudske tužbe od strane Energoinvesta kod nadležnog Suda, to će se dalja isporuka plina obustaviti 7. svibnja.

Navedena situacija je takođe uzrokovala Energoinvestu ozbiljne poslovne štete zbog neplaćanja i pripadajućih carinskih i poreskih obaveza za plin, a naravno dovela i do urušavanja ugleda Energoinvesta kod partnera sa kojim Energoinvest posluje više od 40 godina.

U priopćenju se nadalje kaže kako je navedeno neplaćanje svjestan čin BH Gasa kojim nastoji zadržati pozicije aspolutne kontrole i moći u poslovima s plinom u FBiH, a koje mu suglasno postojećoj zakonskoj regulativi odavno ne pripadaju.

''Neplaćanjem plina Energoinvestu kao snabdjevaču i uvozniku plina nastoji se iznuditi zadržavanje 'statusa quo' i dovesti Vladu FBiH u situaciju da odstupi od vlastitih Zaključaka br. 599/21 od 08.04.2021, kojim je afirmisana obaveza primjene Uredbe a po kojoj je BH Gas samo operator transportnog sustava Federacije BiH.

Nažalost moramo konstatirati da je u nastaloj situaciji u kojoj je detaljno i dnevno upoznata, Vlada Federacije BiH pokazala potpunu nemoć u sprovođenju vlastitih zaključaka, iz razloga koji su Energoinvestu nepoznati i potpuno neobjašnjivi'' - priopćava Energoinvest, uz najavu da će u petak 07. svibnja u 11 sati održati konferenciju za medije gdje će prezentirati relevantnu dokumentaciju i prepisku o navedenoj problematici koja se događa od prosinca 2020. godine i odluke o prelasku na daleko ekonomičniju rutu putem Turskog toka.

Kopirati
Drag cursor here to close