Mraz nanio štete

Obitelji iz Ljubuškog očajne: Ovako nešto nisam zapamtio, a 65 godina mi je

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2017. u 16:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezapamćeno niske temperature za ovo doba godine nanijele su neprocjenjive štete poljoprivrednicima u Hercegovini. Iako je početak poljoprivredne sezone bio obećavajući, mraz i niske temperature uništili su sve zasade na području Ljubuškog. Najveće štete bile su u selima Veljaci, Šipovača i Vojnići.

U obitelji Bojka vlada potpuni očaj i nevjerica. Noć s petka na subotu bila im je kobna. Pričaju kako šteta na njihovom imanju iznosi oko 20 tisuća KM. Sav uloženi trud i novac bio je uzaludan. Godina je kažu duga, te valja preživjeti.

"Najviše imanje imam u ljubuškoj općini. Nema sada ništa. 15 duluma krumpira, nijednog nemam. Šest članova obitelji nema od čega živjeti više. Ovako nešto nisam zapamtio, a 65 godina mi je", otkriva Ivan Bojka.

Prispjeli krumpir na vojnićkim poljima potpuno je uništen, kao i voćnjaci i vinogradi. Štete su ogromne i nenadoknadive, pa se pitaju na koji način namiriti štetu, barem ono osnovno uloženo, piše N1.

"Lani sam zaorala 15 duluma, nisam jednog, jer nije imala cijenu, da sam platila radnika i ambalažu radila bih džabe. Ove godine mi je odnio led i što? Ja ću lako za sebe, ali što od ovog djeteta? Da ima države ovo bi platili nešto", kaže Ivanka Bojka.

Sreće nisu imali ni vinari. Svjesni su kako će morati zajedno s mjerodavnim institucijama mnogo toga napraviti kako bi ovakve nepogode bolje podnijeli.

"Nikad ovo nisam doživio, imao sam finu lozu, i što sad, ništa. Bit će što bude", poručuje Ante Bojka.
Temperatura se tijekom noći, kretala od minus tri do minus šest, no usprkos svim zaštitnim mjerama, neprospavanoj noći, veliki dio kultura se nije mogao spasiti.

"Ljudi su se borili sa gumama, palili su gume, šleperi guma su popaljeni ovdje, topovi su radili, borili su se protiv zla koje je pogodilo ove ljude ovdje...Ovo je katastrofalno", tvrdi Mladen Lončar.
Preciznih podataka o štetama nema, no sigurno je da se radi o milijunskom iznosu. No kao privremeno rješenje Općinsko vijeće Ljubuški na izvanrednoj sjednici odlučilo je da bi Općina iz proračuna trebala izdvojiti blizu 200.000 KM kako bi pomogli poljoprivrednicima u saniranju nastalih šteta.

Kopirati
Drag cursor here to close