Kovačić

Obitelj u Livnu ne želi napustiti svoj dom

Naime, obitelj Kovačić iz Livna ističe da će biti prinuđena da napusti svoj dom ukoliko gradske vlasti poruše pristup obiteljskoj kući.
Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2021. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: mojakuca.hr / Rušenje kuće

Predsjednik Srpskog građanskog udruženja "Posavina" Damir Ivetić izjavio je Srni da Srbi u Federaciji BiH trpe torturu i ucjene, kao i da su njihova prava ugrožena, te da je primjer za to slučaj srpske obitelji Kovačić iz Livna.

Napuštanje doma

"Ovo nije jedini slučaj s povratnicima srpske nacionalnosti u FBiH, protiv nas se vodi sustavno istrebljenje", naglasio je Ivezić, komentirajući dugogodišnji problem obitelji Kovačić u vezi legalizacije dvorišta i kuće.

Naime, obitelj Kovačić iz Livna ističe da će biti prinuđena da napusti svoj dom ukoliko gradske vlasti poruše pristup obiteljskoj kući.

''Živimo u ovoj kući koju koristimo od 1966. godine zajedno sa vanjskim prostorom kojim prilazimo kući. Tu istu kuću otkupili smo 2000. godine. Od 2015. godine pokušavamo legalizirati kuću i otkupiti dvorište ispred, ali to nam je onemogućeno'', rekla je Vesna Kovačić.

Prema njenim riječima, ''zahtjevi za legalizaciju se gube u općini, prebacuju se sa jedne službe na drugu, odbijaju prihvatiti zahtjev i slično''.

Pročitajte još

''Susjedi s kojima dijelimo zid kuće, s kojima smo u odličnim odnosima, su uspjeli legalizirati svoju kuću i otkupiti dvorište. U nekom trenutku zemljište ispred naše kuće proglašeno je javnim putom, koji ne vodi nigdje, a o čemu mi nismo imali informacije'', ispričala je Kovačić.

Tvrdi da su zaposleni u službama grada Livna rekli da, kako je navela, sporni prilaz kući nije njihov, te godinama osporavaju legalizaciju pristupa obiteljskoj kući.

''Plan je da se javni put gradi preko naše stare septičke jame. Ukoliko bageri budu prolazili tuda, postoji mogućnost da nam se uruši kuća, a u blizini se nalazi i izlaz iz atomskog skloništa. Napominjem da put ne vodi nikuda i ne ide do već postojećih javnih puteva'', istaknula je Kovačić i navela da je obitelj bila prinuđena srušiti drvarnicu u dvorištu, jer su im nadležni, kako je istaknula, prijetili i prekršajnim nalozima i kaznama.

Poziv na toleranciju

Kovačić je rekla da su o svemu informirani institucija Ombudsmana i predstavnici Misije OEBS, kao i predsjednici Gradskog vijeća.

''Ovim slučajem mojoj se obitelji zabranjuje imati normalan prilaz kući. Smatramo da su nam uskraćena prava. S obzirom na to da smo manjina u Livnu, jedina osnova za diskriminaciju koja je ovdje očigledna je vjerska, odnosno nacionalna pripadnost'', naglasila je.

Prema njenim riječima, podršku u njihovoj borbi protiv diskriminacije pružaju im stanovnici Livna. Tako je , a potvrđeno je i iz resornog ministarstva, 400 Livnjaka potpisalo peticiju kojom daju podršku Kovačićima. No, peticija još nije došla na dnevni red livanjskog Vijeća.

Ivetić je pozvao vlasti u Livnu na toleranciju i suživot i da se pokušaju fokusirati na ostale probleme kojih je mnogo u tom gradu, a ne "na istrebljenje srpskog naroda s njihovih ognjišta".

Pozvao je gradonačelnika Livna Darka Čondrića da još jednom preispita odluke, da održi obećanje dato ministru za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Milošu Lučiću i da pokuša sa svojom administracijom naći modelitet za rješavanje ovog problema.

"Poručujem Kovačićima da nisu sami i da srpski narod u FBiH stoji iza njih", naglasio je Ivetić.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH apelirao je na nadležne institucije da se spriječi ugrožavanje imovine srpske porodice Kovačić iz Livna.

Iz Grada Livna pokušali smo dobiti komentar, no do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor. 

Kopirati
Drag cursor here to close