Čekaju se očitovanja ZHŽ-a i HBŽ-a

Preuzimanje osnivačkih prava nad SKB Mostar ''na čekanju''

Tijekom rasprave istaknuto je kako je, prije donošenja takve odluke, nužno utvrditi obveze koje prema SKB Mostar imaju ostale županije
Gospodarstvo / Flash | 09. 04. 2018. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O osinvačkim pravima nad Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije će se očitovati nakon što se očituju i Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija, priopćeno je nakon Sjednice Vlade HNŽ-a.

Naime, na današnjoj, 78. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije raspravljala je o zahtjevu Vlade FBiH kojim se traži donošenje skupštinske odluke  o preuzimanju osnivačkih prava i obveza nad Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar kako bi se definirala međusobna prava, obveze i odgovornosti osnivača.

Tijekom rasprave istaknuto je kako je, prije donošenja takve odluke, nužno utvrditi obveze koje prema SKB Mostar imaju ostale županije suosnivači. Stoga su članovi Vlade istaknuli kako će se o toj odluci, koju će uputiti u daljnju skupštinsku proceduru, očitovati nakon što se o njoj izjasne skupštine Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije.

Inače, Vlada FBIH je zatražila od vlada županija koje to još nisu formalno-pravno učinile, da u najkraćem mogućem roku donesu odluke o preuzimanju osnivačkih prava i obveza nad kliničkim centrima u F BiH čime bi prava i obveze svih osnivača bile jasno definirane.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je usvojila Izvješće o realiziranju strateških ciljeva u 2017. godini koji su definirani Strategijom za provedbu reforme iz područja zdravstva u HNŽ za razdoblje 2017.-2020. Na poseban način, istaknuto je realiziranje strateških ciljeva koji se odnose na uspostavu modela u primarnoj zaštiti kojim će biti osigurana dostupna, kontinuirana i kvalitetna zdravstvena zaštita, te razvitak i unaprjeđenje integriranog zdravstvenog informacijskog sustava.  U Izvješću su navedeni planovi za 2018. godinu koji se odnose na izradu i implementiranje županijskog programa eSkrininga raka dojke za što je osigurano dodatnih 200.000 KM.

Podsjetimo, Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ranije je u emisiji Naše TV Stupovi zdravlja iznio i objašnjenje kako bi se trebala financirati ova ustanova.

''Mi imamo pet osnivača, osim HNŽ-a koja je godišnje predvidjela 2 milijuna maraka za bolnice, više nitko ne izdvaja ni jedne marke. Federacija nikada nije izdvojila, za sve ostalo ima, ali za bolnice nema ni marke. Lani su nam prvi put, izdvoji novac, ali ne kao budžetsku stavku, nego su nam gurnuli para da nam zamažu oči'', rekao je Kvesić dodajući da je HNŽ preuzeo osnivačka prava, ali nisu napravili sljedeći korak, jer nitko nije preuzeo obvezu 'da je to njegova bolnica'.

''Trebali su napraviti ugovore o vlasništvu i financiranju. Zdravstvo ima devet izvora financiranja, a mi koristimo samo jedan - Zavod zdravstvenog osiguranja. Županije, Vlada i Federacija bi trebali reći 'to je naša bolnica' ona vrijedi toliko i toliko, HNŽ je vlasnik 61 posto, ZHŽ 24, Federacija 9 i toliko financirati'', rekao je tada Kvesić uz konstataciju da se vlasti prema bolnici odnose i gore nego maćehinski, posebno prema SKB Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close