Obnova

Novo ruho za mostarsku Narodnu biblioteku

Gospodarstvo / Flash | 30. 03. 2017. u 07:24 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je ovih dana započela obnova fasade na zgradi Narodne biblioteke, izgrađene davne 1904.godine. Ova zgrada koja je tijekom proteklog rata u potpunosti porušena, obnovljena je 1996.godine. U međuvremenu dijelovi fasade bili su počeli otpadati zbog čega je zgrada izgleda zapušteno, no nakon 21 godinu ponovo će zasjati u novom ruhu. Po okončanju postupka javne nabavke ugovor o izvođenju radova potpisali su predstavnici Agencije „Stari grad“ s najpovoljnijim ponuđačem, firmom „Obrt Gramal“ Mostar.

''Zadovoljstvo mi je što će se fasada uraditi jer ovo je vrlo vrijedna zgrada i važno je da se sačuva u ovakvom obliku. Po projektu i boja fasade bi trebala biti ista. Što se tiče unutrašnjosti, solidni su uvjeti i za sada može ostati tako'', kazao je za Dnevni Avaz ravnatelj biblioteke Rasim Prguda.
Naglasio je da Narodna biblioteka Mostar danas raspolaže s bogatim i raznovrsnim knjižnim fondom te da, zajedno s odjeljenjem na Luci, imaju oko 57.000 knjiga.

''Godine 1996.smo praktično krenuli od nule, nastavili s radom, pomalo obnavljali i knjižni fond i namještaj i sve ostalo. Mislim da smo sada po kvaliteti drugi u Federaciji BiH. U ovoj zgradi imamo oko 17.000 knjiga a dobar dio smo povukli na Luku, gdje imamo dobre uvjete za rad, zavičajnu zbirku, klub čitatelja i tako dalje'', istaknuo je Prguda.

Kada je u pitanju broj građana koji su učlanjeni u biblioteku, Prguda je također izrazio zadovoljstvo no podcrtao je da i u tom pogledu uvijek može biti bolje.

''Na godišnjoj razini imamo od 1.500 do 2.000 članova. Nismo nezadovoljni s obzirom na razvoj tehnologije ali ja sam uvijek za to da imamo što više čitatelja'', dodao je Prguda.

Direktor Agencije Miralem Fajić kazao je za Dnevni avaz da su sredstva za tekuće održavanje fasade osigurana u proračunu Grada Mostara.

'U ovoj fazi radit će se fasaderski i limarski radovi te premazivanje otvora. Prioritet nam je uraditi dvije strane fasade a ostalo ćemo kada Grad osigura ostala sredstva'', naveo je Fajić.

Kopirati
Drag cursor here to close