Neke najave

Novi tender za izvoz mesa u Tursku

''Mi u ovom trenutku imamo spremno 4-5.000 tona iskoštenog mesa i veoma je važno da izvoz nesmetano teče i da u tom smislu nema nikakvih zastoja'', pozvao je ministar Šarović.
Gospodarstvo / Flash | 18. 05. 2019. u 08:02 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, razgovarao je  u Sarajevu, sa ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem o nastavku izvoza mesa i malina iz BiH u Tursku.

Ističući  da je neophodno da parlamenti što prije ratificiraju novi Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, ministar Šarović  zatražio je od turske strane da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bh. privrednici ne bi podnosili posljedice čekanja.

''Mi u ovom trenutku imamo spremno 4-5.000 tona iskoštenog mesa i veoma je važno da izvoz nesmetano teče i da u tom smislu nema nikakvih zastoja'', pozvao je ministar Šarović.

S tim u vezi, a turske strane najavljeno je da će u narednom periodu biti raspisan novi tender za uvoz iz naše zemlje, i da će kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, biti napravljen izuzetak, jer kako je istaknuo turski ministar ''ova zemlja već duži period ne uvozi meso iz drugih zemalja''.

Zajednički je zaključeno da je Turska jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine te da je suradnja proteklih godina  konstantno išla ''uzlaznom putanjom''.

Usprkos prošlogodišnjem padu turske lire i posljedičnom padu izvoza iz BiH, uspio se zadržati obujam robne razmjene od 700 milijuna dolara. Istaknut je zajednički cilj da, uz obostrane napore dvije zemlje, obim robne razmjene u što skorijem vremenu dostigne milijardu dolara godišnje.

Osim ministra poljoprivrede sastanku su prisustvovali i Aylin Cağlayan Özcan, generalna direktorica  Generalne direkcije za EU i vanjske odnose, Mümtaz Sinan v.d. generalni direktor Generalne direkcije za hranu i kontrolu, Bosman Uzun  generalni direktor Instituta za meso i mlijeko, Özgür Güven   zamjenik generalnog direktora Poljoprivredno-kreditnih zadruga, Nihal Lafcioğlu,  Generalna direkcija za EU i vanjske odnose – ekspert za EU, te Haldun Koç veleposlanik Republike Turske u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close