Od pojeftinjenja ništa

Novi problemi s putovnicama

Gospodarstvo / Flash | 19. 07. 2017. u 07:26 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu bh putovnica opet je blokiran zbog žalbi dvije tvrtke koje su se javile na natječaj, potvrdio je za Dnevni avaz ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Nakon dramatičnih problema i nestašice putovnica, koje trenutno proizvodi njemačka tvrtka sa sjedištem u Banja Luci, ''Muehlbauer'', Ministarstvo je bilo primorano raspisati novi natječaj i izabrati novu tvrtku koja bi preuzela ovaj milijunski vrijedan posao.

Utrka s vremenom

Natječaj je raspisan nakon što je 21. ožujka potpisan novi, jednogodišnji ugovor s tvrtkom ''Muehlbauer'', a upravo tada je krenula utrka s vremenom. Čelnici Ministarstva i Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) imaju rok do 21. ožujku 2018. godine preuzeti izdavanje putovnica.

''Natječaj je raspisan i javilo se nekoliko tvrtki, ali dvije su već uputile žalbu i sada je to na Uredu za razmatranje žalbi. Do tada, cijeli proces je stopiran. Takav je zakon. Nadamo se samo da će sve biti gotovo u skladu s rokovima'', kazao je Osmanović za Avaz.

Istaknuo je da je trenutno stabilizirano izdavanje putovnica te da ne bi trebalo biti problema. Upitan za cijenu putovnica koje bi nova tvrtka trebala izdavati nakon što se natječaj završi, Osmanović nije mogao dati konkretan odgovor hoće li biti jeftiniji.

Novinar ga je podsjetio na ranija obećanja da bi putovnice trebale biti jeftinije nakon što bude raskinut ugovor s tvrtkom ''Muehlbauer''.

''BiH ima jednu od najzahtjevnijih putovnica na svijetu. Razlog tome jeste što imamo tu jednu stranicu s polikarbonatom, to je ona gdje se nalazi slika u boji, i to ima vrlo mali broj zemalja i zbog toga je naša putovnica skuplja'', naveo je resorni ministar.

Visoki troškovi

On je kazao da IDDEEA trenutno dobavljaču plaća oko 20 KM putovničku knjižicu, ali da, kada se uračunaju ostali troškovi, kao što su županijski MUP-ovi koji izdaju, FUP...

''To onda dođe na ovu cijenu. Jer su viši ostali troškovi'' zaključuju on.

Na pitanje je li Vijeće ministara BiH, odnosno IDDEEA, mogla kroz natječaj ograničiti cijenu, Osmanović je kazao da to nije bilo moguće.

''Ali, na izboru ponuđača, osim kvalitete, bit će razmatrana i cijena. Ipak, mislim da će to biti u dvije do tri KM razlika od trenutne, tako da to nije neka razlika'', naveo je Osmanović. 

Ponovio je da će s novom tvrtkom koja bude izabrana na natječaju biti potpisan četverogodišnji ugovor. S trenutnom tvrtkom potpisan je desetogodišnji ugovor, i to po vrlo sumnjivim okolnostima, što je i predmet istrage Tužiteljstva BiH, piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close