Biti ili ne biti

Nova šansa za deblokadu milijunskih investicija

Raspisan novi natječaj za izbor članova federalne Komisije za vrijednosne papire.
Gospodarstvo / Flash | 07. 04. 2021. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, potvrdio je za "Nezavisne" da je raspisao novi natječaj za izbor članova federalne Komisije za vrijednosne papire.

Objašnjava da je formirao novo povjerenstvo uz suradnju s potpredsjednicima FBiH, te da je od njih zatraženo da što prije provedu proceduru za natječaj i da kandidate predlože potpredsjednicima i njemu, kako bi ih imenovali i ponovo poslali u parlamentarnu proceduru.

"Ostalo će biti na zastupnicima i izaslanicima hoće li podržati ili ne. Međutim, ukoliko će netko unedogled rušiti imenovanja zato što tamo nisu osobe koje su spremne voditi njihovu politiku posebnih interesa, onda mislim da smo u velikom problemu", rekao je Čavara za "Nezavisne".

Čekanje suglasnosti

Podsjeća da je uz suglasnost potpredsjednika FBiH tu komisiju imenovao još prije dvije i pol godine i da je godinu dana imenovanje čekalo na potvrdu Zastupničkog doma FBiH, a onda nedavno Dom naroda nije dao suglasnost.

"Onda se pričalo da Klub Srba neće dati suglasnost. Međutim, dogodilo se da su tu prisutni mnogo dublji problemi i želja da se utječe na ovu komisiju", rekao je Čavara.

Podsjećamo, dok god se ne izaberu članovi Komisije, do tada će veliki broj važnih investicija koje se mjere više od 100 milijuna maraka na području ovog entiteta biti na čekanju, a i veliki broj direktora važnih institucija nije upisan u registar vrijednosnih papira FBiH.

Jasmin Duvnjak (SDA), izaslanik iz reda Bošnjaka u Domu naroda FBiH, za "Nezavisne" kaže da nakon što im predsjednik Federacije, uz suglasnost oba dopredsjednika, dostavi odluku, osobno će tražiti da se ova točka uvrsti kao prioritetna.

"Mislim da je krajnje vrijeme da to bude u narednih 90 dana", rekao je Duvnjak.

Ističe da će se ova trakavica okončati i da će Komisija biti imenovana kako bi se mogle raditi bitne stvari za FBiH, a koje su vezane za financijske tokove.

"Vi znate koja je važnost te komisije - od tržišta vrijednosnih papira, do upisa u registar dokapitalizacija. Ova komisija je bitna za investicije i ovo je ogroman pritisak na gospodarstvo te prilika da se stvari uozbilje", rekao je Duvnjak.

Dodaje da su razlozi za neimenovanje Komisije političke prirode jer kolege iz opozicije nisu željele da daju podršku ovakvom personalnom sastavu Komisije.

"Pozivali su se na vitalni nacionalni interes (Srpski klub), ali na kraju to nisu uradili, bili su suzdržani i to je bilo dovoljno da prijedlog ne prođe", rekao je Duvnjak.

Kvaliteta, ne stranačka pripadnost

Igor Stojanović (SDP BiH), izaslanik u Klubu Srba u Domu naroda FBiH, za "Nezavisne" kaže da se iskreno nada da će se voditi računa o kvaliteti ljudi, a ne o stranačkoj pripadnosti. Ističe da zna da se ovo sve poprilično razvuklo, ali da tako važnoj komisiji FBiH ne trebaju bivši članovi ureda članova Predsjedništva koji nemaju nikakve veze s ekonomskom strukom.

"Ovo sam predlagao u siječnju 2020. godine, danas je travanj 2021. i da su me poslušali prije godinu i četiri mjeseca, mi bismo već imali Komisiju", rekao je Stojanović i dodao da je čuo da će se pregovorima priključiti i međunarodna zajednica.

"Čujem da će u pregovorima biti i američko veleposlanstvo u BiH i EU i zbog toga jedino vjerujem da bi moglo doći do imenovanja kvalitetnih ljudi", rekao je Stojanović.

A jučer su se o ovom problemu u zajedničkoj izjavi oglasilo Izaslanstvo EU u BiH, veleposlanstva SAD i Velike Britanije, te OHR, u kojoj pozivaju vlasti FBiH da deblokiraju rad Komisije jer je ona u potpunosti paralizirana više od godinu.

"Posljedice su ogromne za ekonomiju FBiH kao i cijele zemlje, jer ova komisija određuje uvjete protoka novca kroz banke i poduzeća, i iz tog razloga utječe na poslovanje stotina kompanija, njihovih zaposlenih i poslovnih partnera, kao i na građane", naglasili su oni u izjavi i istakli da više od 400 neriješenih zahtjeva čeka odobrenje Komisije, uključujući investicije u vrijednosti od više od 100 milijuna maraka.

"To se događa u situaciji u kojoj se zemlja suočava s posljedicama zdravstvene i ekonomske krize izazvane pandemijom. Ekonomski oporavak i rast zaposlenosti su ugroženi zbog nemogućnosti kompanija i banaka da povećaju kapital, da se spoje s drugim kompanijama, ili provedu druge uobičajene poslovne transakcije. Zaposlenici Komisije za vrijednosne papire su također ugroženi jer nitko nije mogao da odobri isplatu njihovih plaća ili zdravstvenog osiguranja", navedeno je u izjavi i zaključuju da europski standardi i domaći zakoni definiraju stroge kriterije za odabir članova Komisije za vrijednosne papire, u pogledu obrazovanja, stručnog i profesionalnog znanja, sukoba interesa, obavljanja dužnosti u političkim strankama, sudjeovanja u političkim aktivnostima i kaznene evidencije.

Kopirati
Drag cursor here to close