Nenamjenska potrošnja

Nova federalna ministrica financija zatekla oko 220 milijuna KM neizmirenih obaveza

Gospodarstvo / Flash | 13. 05. 2015. u 17:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica financija Jelka Milićević kazala je danas da je njen (odnedavni) mandat zatekao oko 220 milijuna KM neizmirenih obaveza po osnovu prošlogodišnjeg proračuna FBiH, od čega je trenutno neizmireno još skoro 72 milijuna.

''Oko 42 milijuna je bilo nenamjenski potrošeno s podračuna'' navela je Milićević na sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu kada je na dnevnom redu bio izvještaj njenog ministarstva o izvršenju proračuna FBiH za 2014. godinu.

Milićević za zatečeno financijsko stanje u FBiH nije htjela okriviti nikoga iz prethodnih vlasti pojedinačno, već je kazala da je krivica u "vođenim politikama", odnosno odsustvu proračunske odgovornosti.

Novoj vladi preostaju pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom, na čije uvjete se mora pristati, kao i reformski procesi te pokušaj proračunskih ušteda, u namjeri da bude uspostavljena (financijska) ravnoteža.

Ministrica je poručila da ne bi trebalo zakonima stvarati obaveze prema eventualnim novim proračunskim korisnicima i dodala da se od 2,3 milijarde KM ovogodišnjeg proračuna Federacije, na "obaveze" odnosi 1,3 milijardi, odnosno da se s preostalom milijardom ne može puno učiniti.

Izvještaj o izvršenju proračuna FBiH za 2014. poslanici Zastupničkog doma nisu odobrili većinom glasova na današnjoj sjednici.

Za podršku je trebao najmanje 51 glas, a bilo ih je 39. Protiv je glasao 21 poslanik, dok je 12 bilo suzdržano.

Osim izvještaja o izvršenju proračuna, poslanici su upoznati, mada nisu glasali, s još dva izvještaja - o zaduženjima FBiH po osnovu emisije obveznica, kao i emisije trezorskih zapisa u prošloj godini.

Povodom prvog je rečeno da je potpuno izvršen plan o zaduženju obveznicama u vrijednosti od 140 milijuna KM, a o drugom izvještaju nije bilo rasprava.

Na kraju sjednice su predstavnici Federalnog ministarstva financija upoznali poslanike i s izvještajem o vanjskom i unutarnjem dugu FBiH na dan 31.12.2013. godine.

Ukupan dug je tada bio 5.628.848.138 KM, od čega vanjski 4.671.230.019 KM (dug krajnjih korisnika od blizu dvije milijarde i Vlade od blizu 2,7 milijardi), dok je unutrašnje zaduženje iznosilo 957.618.119 KM.

Ova sjednica, prva redovna u aktualnom mandatu Zastupničkog doma, završena je kasno popodne.

Naredna je najavljena za kraj svibnja ili početak lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close