Kompenzacija

Njemačka sprema 'mini Maršalov' plan za Balkan

Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2017. u 06:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je, kako saznaju "Večernje novosti", pripremila poseban program za Zapadni Balkan, koji bi bio kompenzacija za dugo čekanje na ulazak u Europsku uniju.

Pozivajući se na diplomatske izvore, "Novosti" navode da je Berlin spremio "mini Maršalov plan" za Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regije i taj prijedlog će se uskoro naći na stolu Europskog vijeća u Bruxellesu, koji bi trebalo odobriti i odrediti poseban fond za balkanske države.

Spomenuti plan nazvan je "Berlin plus", a novac za njegovu realizaciju trebalo bi da između ostalih, osiguraju Europska ekonomska zona (EEA) koju čine sve zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Europska asocijacija za slobodnu trgovinu (EFTA), kojoj uz navedene države, pripada i Švicarska, prenose Nezavisne.com.

Sume još nisu poznate, jer bi se tek trebale organizirati donatorske akcije, ali bi, zbog obima projekata, svakako trebalo da budu značajne. Ideja je da se od naše regije u kratkom roku od nekoliko godina stvori atraktivan ekonomski prostor. Fondovi bi se, između ostalog, mogli koristiti i za osnivanje novih firmi.

Kako pišu "Novosti" jedan od ciljeva je i da se zapadni Balkan premreži infrastrukturnim vezama kao što su autoputovi koji bi spojili Srbiju s Bosnom i Hercegovinom ili Beograd s Tiranom, preko Prištine.

Europska unija bi na ovaj način dobila obučene radnike i tehnološki pripremljena regija, a cilj je i da se povećanjem standarda zapadni Balkan više približi europskim partnerima,. Namjera je da se tako "preskoči" neizvjestan period od sljedećih nekoliko godina u kome EU, pritisnuta mnogobrojnim krizama, ne namjerava da se dalje širi. Jak razlog za aktiviranje "Berlina plus" je i smanjenje tenzija u regiji.

Za Njemačku zapadni Balkan ima veliki sigurnosni značaj, navodi se u tekstu. Prilika da se nešto konkretnije uradi po pitanju "Berlina plus" bit će već sredinom sljedećeg mjeseca, kada se u Trstu održava redovni godišnji samit o zapadnom Balkanu, pišu "Novosti."

Kopirati
Drag cursor here to close