Nastavak suradnje

Njemačka delegacija: Došli smo vidjeti čime možemo doprinijeti da se regija lakše razvije

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2013. u 10:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodarska komora Grada Mostara ugostila je danas njemačku delegaciju iz regije Heilbronn-Franken.

U sklopu posjete delegacija je jutros obišla Aerodrom Mostar, te sudjelovala u radu okruglog stola na temu "Poboljšanje poslovnog okruženja u Gradu Mostaru, centru i snažnom nositelju gospodarskog razvoja Hercegovine", koji je održan u zgradi INTERA Tehnološkog parka Mostar.

Prije održavanja sastanka, predsjednik Gospodarske komore Grada Mostara Dalibor Miloš kazao je u izjavi za Fenu kako je tijekom posjete Aerodromu Mostar razgovarano o uspostavljanju redovne komercijalne linije između Mostara i Stuttgarta te dodao kako će o tome biti riječi i u sklopu okruglog stola.

Na okruglom stolu, kako je istaknuo, razgovarat će se i o pitanju obrazovanja ljudi za potrebe njemačkog tržišta te o uspostavljanju suradnje između Sajma u Hannoveru i Mostarskog sajma.

Po riječima poslanika u njemačkom Bundestagu Josipa Juratovića, današnja posjeta nastavak je suradnje koja je započela prije dvije godine, a čiji je cilj da se Mostar i mostarska regija što bolje ekonomski integriraju u europske procese.

"Došli smo da vidimo čime možemo doprinijeti da bi se ova regija što lakše razvila, dakle što sve treba uraditi da bi ova regija profunkcionirala i s gospodarske strane", kazao je Juratović.

Ministar gospodarstva HNŽ-a Amer Zagorčić naglasio je kako je značaj današnje posjete u povezivanju gospodarstvenika iz BiH, odnosno iz Mostara i HNŽ, s gospodarstvenicima iz Njemačke, dodavši kako je posebno važno što se radi o gospodarstvenicima koji dolaze iz ekonomski najrazvijenije europske države, države koja je vodilja EU-a i koja ima najveći utjecaj u Europi.

"Iz tog je razloga ovaj današnji sastanak mnogo značajniji jer je u biti povezan s jednom takvom ekonomijom kao što je njemačka i ostvariti poslovnu suradnju svakako da u konačnici daje, osim prihoda i dobrih poslovnih rezultata, i dobru reklamu našem gospodarstvu", kazao je Zagorčić.

On je istaknuo kako otvaranje domaćeg prostora njemačkom gospodarstvu, osim navedenog, donosi i najviše europske standarde, "što nam je svakako cilj jer ako ćemo u budućnosti ući u EU, moramo imati spremnu standardizaciju i spremne standarde, dakle naše gospodarstvenike koji su spremni odgovoriti na zahtjeve koji će se sutra pojaviti u EU".

"U HNŽ imamo jednu značajnu kompaniju koja ima suradnju s njemačkom autoindustrijom, a to je RFK 'Valjčići' u Konjicu, i oni su primjer dobre poslovne suradnje između Njemačke i BiH. Interes nam je da što više kompanija povežemo na taj način i da što više kompanija uvežemo s njemačkim gospodarstvenicima kako bi one uspjele izaći na njemačko tržište ili biti kooperant njemačkim firmama", naglasio je ministar Zagorčić.

U sklopu današnje posjete njemačka delegacija će obići i firme: Aluminij d.d., FERROKEŠ d.o.o. i FEAL d.o.o.

Kopirati
Drag cursor here to close