BH-Gas

Nismo bili na sastanku: Ne zna se hoće li Jadransko-jonski plinovod ići preko BiH

Gospodarstvo / Flash | 27. 02. 2017. u 14:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici BH-Gasa nisu prisustvovali ministarskom sastanku u Azerbejdžanu koji je upriličen 22. i 23. veljače te zbog toga ne mogu potvrditi ni opovrgnuti da je donesen služben zaključak da će trasa Jadransko-jonskog plinovoda prelaziti preko područja Bosne i Hercegovine.

Naime, posljednjih dana u medijima su se pojavile informacije da je BiH uspjela osigurati sudjelovanje kao tranzitna zemlje u tom regionalnom plinovodu, a što je navodno dogovoreno na sastanku u Bakuu, ali u priopćenju BH-Gasa je navedeno da, prema informacijama kojima raspolažu, to je predloženo samo u formi inicijative.

Podsjetili su da su u više navrata upućivali inicijative nadležnim institucijama u kojima je naglašen značaj i potreba uključivanja BiH u ovaj projekt, a nedavno je upućena i informacija prema Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u okviru pripreme za ovaj sastanak.

Također, tijekom izrade studije za IAP projekt sudjelovanje BiH nije bilo adekvatno na način da je veći fokus stavljan na otkazani projekt Južni tok, a rezultati same studije su doveli do toga da je BiH izostavljena kao tranzitna zemlja tog plinovoda.

Iz BH-Gasa su pozdravili angažiranost svih sudionika u ovom procesu da se osigura tranzitni plinovod preko BiH, ali to mora biti u formi službenog dogovora, najavljujući da ukoliko budu u mogućnosti da potpišu dokument kojim će trasa IAP-a prelaziti preko BiH to će i učiniti, a takav dokument će biti javno dostupan i transparentan.

U priopćenju su također najavili da će nastaviti poduzimati maksimalne napore da se postigne ovaj strateški cilj, te da će u tom kontekstu biti na usluzi službenim institucionalnim nastojanjima da se to i postigne.

Kopirati
Drag cursor here to close