Platiti ili ne

Nikome neće biti isključena struja ako nije platio RTV pretplatu

Gospodarstvo / Flash | 19. 07. 2016. u 13:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Kluba zastupnika SBB-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Đonlagić izrazio je zadovoljstvo što se u raspravi i amandmanskoj fazi došlo do prihvatljivog rješenja kada je u pitanju naplata RTV pretplate.

Naime, on je jedan od predlagača izmjena Zakona o javnom RTV sustava koji predviđa da se ubuduće RTV pretplata naplaćuje putem računa za električnu energiju.

Đonlagić je mišljenja kako je većina potrebna za donošenje tog zakona prisutna te smatra kako bi zakon danas trebao dobiti potrebnu podršku iako se on, nakon usvajanja osam amandmana, bitno razlikuje od početnog prijedloga.

Budući da je zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac najavio podnošenje amandmana koji predviđa jednako raspodjelu prihoda za tri javna RTV servisa (BHRT, FTV i RTRS), dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stanka demokratske akcije - SDA) kaže da je to neprihvatljivo.

Ističe da je Odbor sustava prihvatio prijedlog da se raspodjela sredstava raspodijeli tako da 40 posto prihoda od RTV pretplate ide BHRT-u, a po 30 posto entitetskim emiterima, no postoji spremnost da se prihvati da sredstva od marketinga zadržava onaj emiter koji i ostvari ta sredstva.

Zastupnik HDZ-a BiH Predrag Kožul ponovio je stav te stranke da oni neće podržati nikakvo parcijalno rješenje, dodajući da je za rješenje većine, pa i financijskih, problema unutar javnih RTV sustava potrebna sustavna izmjena zakona o JRTV sustavu.

Posebno, kaže Kožul, što se postojeći zakon ne provodi u nizu zakonskih odredbi ne samo kada je u pitanju RTV pretplata, zbog čega je stava da samo sustavno i kompletno rješenje može donijeti financijsku stabilnost, a to je interes, tvrdi, njegove stranke.

''Kada govorimo o predloženom rješenju držim da ono neće donijeti ništa bolje u odnosu na trenutno rješenje jer je rađeno na istim temeljima pa će imati iste sustavne greške kao i pitanje naplate putem telekom operatera'', pojasnio je Kožul.

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović smatra da ni građani ne bi trebali imati ništa protiv da se putem računa za električnu energiju naplaćuje RTV pretplata, ističući da je ovakav zakon u ovom trenutku najbolje do čega se može doći.

Zastupnik PDP-NDP-a Momčilo Novaković zagovornik je da servisi naplaćuju RTV pristojbu putem svojih službi, a za njega ovaj prijedlog ide u tom smjeru jer bi se u razdoblju od godinu dana osigurala stabilizacija servisa kroz naplatu putem računa za električnu energiju.

''Time bi se povećao broj onih koji trebaju plaćati RTV pretplatu, a u tom razdoblju bi se došlo do nekog trajnijeg rješenja. Iako nisam siguran da će u značajnoj mjeri doći do poboljšanja naplate jer će elektrodistribucije posebno to fakturirati i nikome neće biti isključena struja ako nije platio RTV pretplatu'', tvrdi Novaković.

Ukoliko se ne prihvati rješenje koje je pred zastupnici danas, Novaković smatra da će svi RTV servisi ući u mnogo ozbiljniju krizu zato misli da će zakon danas dobiti podršku.

Za predsjedavajuću Kluba SDS Aleksandru Pandurević naplata putem računa za električnu energiju nije dobra jer, primjera radi, samo u RS-u ima 10 elektrodistibutivnih poduzeća te bi se moralo sklapati ugovore s njih deset te su oni protiv ovog rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close