UNOBiH

Nike, Adidas…: Oduzeta tekstilna roba i obuća u vrijednosti 62.000 KM

Oduzeta tekstilna roba i obuća u vrijednosti 62.000 KM
Gospodarstvo / Flash | 26. 11. 2017. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, u regionalnom centru Tuzla, su u devet odvojenih akcija na terenu privremeno oduzeli raznu robu u vrijednosti  62.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja o nezakonitom prometovanju robe na teritoriji Bosne i Hercegovine, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u regionalnom centru UNO u Tuzli proveli se aktivnosti na širem području sjeveroistočnog dijela BiH.

Iz UNOBiH preciziraju da je na putnoj komunikaciji Brčko – Orašje privremeno oduzeto 315 komada tekstilnih proizvoda marki Adidas i Nike.

Na graničnim prijelazima Karakaj i Šepak izvršeno je oduzimanje krijumčarenih tenisica i torbi, dok je na prijelazima Rača i Orašje otkriveno 716 komada sakrivenih tekstilnih proizvoda u vozilu koje je ulazilo u BiH, priopćeno je.

Prilikom provjere prometa i porijekla roba na putnom pravcu Brko – Šamac utvrđene su tri nepravilnosti u kojima je izvršeno privremeno oduzimanje 276 pari obuće.

Radilo se o robi stranog porijekla za koju osobe od kojih je roba privremeno oduzeta nisu imali dokaze o porijeklu iste, te su prekršajno sankcionirane. Tijekom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti službenici UNO koristili su specijalističku opremu za pregled vozila, koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

U proteklih nekoliko dana službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Banja Luka, a u suradnji sa kolegama iz Mostara, u nekoliko odvojenih akcija na području Bužima i Velike Kladuše oduzeli su veću količinu zlatnog i srebrnog nakita u tržišnoj vrijednosti od 295.386 KM. I ova se roba prodavala na “crnom tržištu” BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close