Gabrijela Žalac

Nikakva prijetnja ne može ugroziti izgradnju Pelješkog mosta

Gospodarstvo / Flash | 06. 08. 2017. u 19:11 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u nedjelju je poručila da nikakva prijetnja ne može ugroziti izgradnju Pelješkog mosta s obzirom da je Europska komisija odlukom od 7. lipnja odobrila taj projekt kao najveći u ovoj financijskoj perspektivi.

Naime, predsjednik Glavnog odbora vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac u subotu je rekao da će spor oko gradnje Pelješkog mosta između Bosne i Hercegovine i Hrvatske ponovo biti otvoren pri čemu je moguća i međunarodna arbitraža poput one u slučaju morske granice u Savudrijskoj vali te je najavio da će se pridružiti zahtjevu kojega je u parlamentu BiH pokrenula oporba da se taj projekt zaustavi sve dok se ne riješi otvoreno pitanje morske granice kod Neumskog zaljeva.

Na izvanrednoj stranačkoj konferenciji za novinstvo u Sarajevu Genjac je ustvrdio kako BiH zapravo nikada nije dala službenu suglasnost za gradnju Pelješkog mosta kao i da ne stoje argumenti da bi se on gradio u hrvatskim teritorijalnim vodama jer je potez između Komarne i Pelješca, kako su procijenili u SDA, zapravo podučje koje predstavlja međunarodni koridor za pristup BiH otvorenome moru, piše Hina

"Nikakva prijetnja ne može ugroziti izgradnju Pelješkog mosta, s obzirom da Europska komisija odlukom od 7. lipnja odobrila projekt Pelješkog mosta kao najveći projekt u ovoj financijskoj perspektivi. Nema, dakle nikakvih niti međudržavnih ugovora niti bilo čega drugoga što bi priječilo na neki način izgradnju ovog projekta", naglasila je Žalac.

Istaknula je da je, u kontekstu susjedstva, i studija i cijela procedura koja je godinama trajala upravo usuglašena sa svima, tako da smatra da tu nema govora o tome da se na bilo koji način dovede u pitanje izgradnja Pelješkog mosta, posebno što se tiče i odluke Komisije i onoga što je godinama prethodno rađeno.

Upitana je li novac siguran, Žalac je podsjetila da je odluka potpisana 7. lipnja, nakon čega je uslijedilo potpisivanje ugovora između Ministarstva prometa, Hrvatskih cesta i korisnika. "Prema tome, mislim da slijedi otvaranje ponuda i krećemo s radovima", rekla je Žalac u Sinju.

Kopirati
Drag cursor here to close