Optimizam u USK

Ni migrantska kriza ne može pokvariti turističku sezonu

Velika očekivanja od turističke sezone u USK, bez obzira na migrantsku krizu
Gospodarstvo / Flash | 02. 04. 2019. u 14:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistička zajednica Grada Bihaća i Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) organizirali su danas panel – raspravu ''Izazovi turističke sezone 2019. na Unsko-sanskom kantonu'', s ciljem upoznavanja o najavljenim trendovima u predstojećoj  sezoni  i izazovima koji su pred vodećim turističkim radnicima u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Konstatirano je da su turizam i ugostiteljstvo strateške grane razvoja te županije, te bez obzira na situaciju s migrantima i izbjeglicama najavljena velika očekivanja.

''Dogovorili smo se da bez obzira na sve, pripremimo turističku sezonu za pamćenje. Radimo na organizaciji kulturnih, zabavnih i sportskih događaja ovog ljeta, čime bismo nadmašili sve prethodne sezone. Zaista ćemo se potruditi da sve naše goste i turiste dočeka što uredniji, čišći i sadržajniji Bihać. To na kraju dugujemo našim redovnim gostima iz Republike Hrvatske, našoj dijaspori i 150.000 turista koji su u prošloj sezoni  posjetili Nacionalni park Una'', istaknuo je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Iz Turističke zajednice Grada Bihaća naglašena su velika očekivanja od predstojeće sezone, s obzirom da će se ubrzo predstaviti jedinstveni kalendar događanja u gradu na Uni, koji će podržati i sponzorirati Vlada USK, Grad Bihać, turistički radnici, hotelijeri i ugostitelji.

'' Shvatili smo kako sami moramo najviše raditi na uspješnoj turističkoj sezoni. Vratit ćemo priču na pozitivan kolosijek i pozicionirati Bihać kao jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija u BiH. Neslužbeno smo se dogovorili  da Gradska uprava, Kantonalna vlada, ali i privatni sektor financiraju nekoliko kulturnih i zabavnih događanja u Bihaću, kako bismo imali jedno od najsadržajnijih ljeta u posljednjih dvadesetak godina. Prošla sezona je bila puna izazova, pa sada želimo odmah omogućiti sve preduvjete za uspješnost ove'', kazao je direktor Turističke zajednice Grada Bihaća Armin Amidžić.

Naglašeno je kako se akcijama čišćenja grada i predstojećom Eko-regatom već krenulo u realizaciju svih tih planova.

Premijer USK Mustafa Ružnić  najavio je  i najozbiljniji mogući angažman na kontroli i nadzoru nad migrantskom situacijom.

''Dogovorili smo se da moramo zajedno tražiti rješenja za trenutnu situaciju s migrantima i izbjeglicama, koja sigurno utiče na ovdašnji turistički razvoj. Insistirat ćemo da ljudi smješteni u privremenim prihvatnim centrima Bira i Miral budu izmješteni  iz  naseljenih gradskih područja, a nećemo dozvoliti ni otvaranje eventualnih novih kampova. Konstantno apeliramo nadležnim državnim institucijama da se uključe u rješavanje situacije, međutim dosada nismo dobili ni potvrdu o preuzimanju nadzora i kontrole nad ovdašnjim prihvatnim centrima'', dodao je Ružnić.

Turistički radnici, hotelijeri i ugostitelji s područja USK pohvalili su takve inicijative i pristup rješavanja aktualnih problema, te istaknuli  da su predstavljeni plan i program za narednu turističku sezonu razlog za optimizam.

Kopirati
Drag cursor here to close