Prodane sale

Nezadovoljstvo zbog demontaže nekadašnjeg ''Sokola''

Sve je krenulo nizbrdo 1995. kada je pokrenut stečaj i prodaja imovine.
Gospodarstvo / Flash | 21. 05. 2018. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sale nekadašnjeg ljubinjskog giganta “Sokola”, na devet dunuma zemlje, prodate su, prošle godine, lokalnom gospodarstveniku, Boži Iliću, za 30 tisuća maraka.

Ovih dana traje demontaža, a sve što može ide na prodaju pa bi na tonama čelika i željeza aktualni vlasnik mogao da zaradi i pet puta više nego što je uložio, žale se u Ljubinju.

''Nije mi namjera da preprodajom zaradim i ostavim golu zemlju'', u kratkom telefonskom razgovoru poručuje Ilić iz Beograda i uvjerava da planira otvaranje novog proizvodnog pogona.

Sale su se prodavale tijekom mandata načelnika Veska Budinčića. Sadašnji kaže da nije trebalo tako.

''Da je itko nas pitao naš bi uvjet bio, bez obzira tko kupuje salu, jednostavno da nastavi, pa pet radnih mjesta, jer za ovo malo mjesto svako radno mjesto je strahovito značajno, a ne da nam neko kupi salu pretvori je u stari otpad i što mi poslije toga imamo, nemamo ništa'', istaknuo je Darko Krunić, načelnik općine Ljubinje.

Bivši direktor “Sokola”, koji je bio jedan od onih koji je postavio temelje poduzeću koje je bilo nositelj gospodarskog razvoja male hercegovačke općine, kaže da mu nije dobro kad vidi što se događa sa salama, piše ATVbl.com.

''Ja sam proveo 25 godina gore. Jednostavno, sada nemam snage ni hrabrosti da gore prođem i da to pogledam kada vidim što se dogodilo i što se sa tim učinilo'', naglasio je Milenko Mićić, nekadašnji generalni direktor ''Sokola'' Ljubinje.

Zahvaljujući tom poduzeću, prije rata u Ljubinju nije bilo nezaposlenih. Sve je krenulo nizbrdo 1995. kada je pokrenut stečaj i prodaja imovine.

U ''Sokolu'', odnosno ''Gumari'' radilo je na stotine Ljubinjaca. Kažu da su ova poduzeća nekada bila žile kucavice ove općine. Danas Ljubinjci razočarano gledaju kako sa lica zemlje nestaju sale u kojima su zarađivali koru kruha.

Ako se obistine najave novog vlasnika, trebalo bi da ponovo bude posla za Ljubinjce na mjestu nekadašnjeg poduzeća. U novim salama, čija izgradnja, prema Ilićevim tvrdnjama, uskoro počinje, umjesto gumenih proizvoda, proizvodit će se eterična ulja i prerađivati ljekovito bilje.

Kopirati
Drag cursor here to close