Svjetska tržišta

New York: Wall Street skliznuo s rekordnih razina

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su ulagače zabrinuli podaci o snažnom rastu broja umrlih i novozaraženih od koronavirusa u Kini.
Gospodarstvo / Flash | 14. 02. 2020. u 09:26 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su ulagače zabrinuli podaci o snažnom rastu broja umrlih i novozaraženih od koronavirusa u Kini.

Dow Jones oslabio je 0,43 posto, na 29.423 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 posto, na 3.373 boda, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 9.711 bodova.

Objavljeno je, naime, da je broj umrlih u Kini porastao za rekordne 242 osobe, što je više nego dvostruko u odnosu na dosadašnji dnevni rekord od 103 umrle osobe u ponedjeljak. Tako je broj umrlih premašio 1.360, dok je broj novozaraženih skočio za 14.840 osoba, na ukupno više od 48.000, što je djelomice posljedica nove metodologije dijagnosticiranja virusa.

Posljednjih dana ulagače su poticali podaci o usporavanju rasta broja novozaraženih, no novi podaci su ih pokolebali. I dok neki analitičari ukazuju na to da je snažan rast broja novozaraženih posljedica promjene metodologije dijagnosticiranja, drugi pokušavaju procijeniti gospodarske štete.

Tako analitičari Capital Economicsa procjenjuju da će rast kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje potonuti za 4 postotna boda, na samo 2 posto, dok bi na kvartalnoj razini bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti oko 2,5 posto.

U osvrtu na situaciju na tržištima, analitičari Capital Economicsa navode i da bi gospodarstvo moglo odskočiti u proljeće, ako se širenje koronavirusa zaustavi.

„U ovakvim danima ulagači jednostavno moraju usporiti. Puno je različitih vijesti... ali ulagači shvaćaju da je to događaj samo u prvom tromjesečju i da će nesigurnosti vjerojatno splasnuti", kaže Charlie Ripley, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.

Kopirati
Drag cursor here to close