Prijedlog zakona

Neuobičajeno duga procedura usvajanja Zakona o porijeklu imovine

Gospodarstvo / Flash | 22. 10. 2016. u 09:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prijedlog zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo povučen je sa dnevnog reda sjednice Skupštine KS zato što su nam nekoliko sati prije sjednice dostavljene neke primjedbe, neke su možda opravdane, neke ne'', kazao je u izjavi za Fenu Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS i predlagač ovog zakona.

Pojasnio je da je prijedlog prošao neuobičajeno dugu proceduru i da je usvojen u formi nacrta početkom lipnja ove godine, da je taj nacrt poslan svim relevantnim institucijama, te da su organizirane i dvije javne rasprave za nevladine organizacije koje se bave problematikom korupcije i kriminala.

U tom razdoblju, naveo je Kojović, nitko od spomenutih nije stavio niti jednu primjedbu niti je bilo prijedloga da nešto treba mijenjati.

''Ali nekoliko dana prije sjednice, iz razgovora s Vladom KS i predstavnicima skupštinskih klubova zaključili smo da zakon neće dobiti podršku. Odlučili smo da povučemo prijedlog zakona, da učinimo još jedan napor i uvažimo neke prihvatljive primjedbe jer nam je, prije svega, želja da ovaj zakon bude usvojen i da stupi na snagu'', naglasio je Kojović.

Očekuje da će se dorađeni prijedlog zakona naći za sjednici u studenom i da će ga većina zastupnika podržati.

Također na sjednici Skupštine KS koja je održana 19. listopada, nije prošao ni Nacrt zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji je pripremila Naša stranka.

Kojović ističe da ne postoji racionalno objašnjenje za odbijanje prijedloga ovog zakona u nacrtu, ali da nacrt svakog pa i ovog zakona služi samo kao osnova za javnu raspravu u koju bi bili uključeni eksperti, institucije i građani.

''Generalno, mi predlažući zakone plivamo uzvodno jer ljudi u Vladi nas doživljavaju kao konkurenciju i smatraju da su jedino oni ovlašteni i sposobni predlagati zakonska rješenja'', smatra Kojović.

Kopirati
Drag cursor here to close