Zlatne medalje

Neumski maslinari Lola i Kapetan ''pokorili'' Mediteran

Gospodarstvo / Flash | 01. 04. 2013. u 13:34 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanjima što je bilo uzrokom prekida tradicije maslinarstva u Hercegovini potkraj devetnaestog i u dvadesetom stoljeća nitko se nije bavio, ali sudeći po rezultatima koje postižu na međunarodnim sajmovima kvaliteta ulja sigurno nije.

Najnovije potvrde tomu stiže iz Italije sa manifestacije ''L'oro dei Due mari'' (Zlato dva mora).

Prvo mjesto i zlatu medalju u kategoriji miješanih ulja ekstra djevičanske kvalitete srednje voćnosti, osvojili su Josip – Lola i Pero – Kapetan Matić iz Broćanca kraj Neuma!

S obzirom da je zlato u istoj kategoriji za izvrsnost dobio i Dragan Mikulić iz Ljubuškog, time je uspjeh bh maslinara potpun.

''Kad su me nazvali prijatelji iz Zadra i rekli mi da sam osvojio prvo mjesto, nisam mogao vjerovati'', priča Josip – Lola Matić.

''Uzorke smo poslali zahvaljujući Gospodarskoj komori H-N županije, ali biti prvi u konkurenciji 136 ulja iz Italije, Grčke, Hrvatske i Slovenije, bilo mi je veliko iznenađenje. Pa Italija je velesila u maslinarstvu, Grčka i Hrvatska također'', ističe Lola opisujući da je već i pripremanje uzoraka za njega bilo pravo iskušenje.

''Kako smo prije na sajmu maslinara u Splitu, dobili zlatne medalje za ulje od oblice i miješano ulje od sorti dubrovačkog područja, razmišljao sam što poslati, da se ne obrukamo.

Koji uzorak? Vagao sam što bi moglo biti presudno. Znao sam da će sva ulja po kemijskom sastavu biti vrhunska, pa će aroma osigurati izvrsnost.

Kušao sam i jedno i drugo nekoliko puta, ulje od starih dubrovačkih sorti bilo mi je malo gorko, od oblice ugodnije, ali sam računao da ulje mora imati u sebi nešto posebno kako bi ga članovi žirija mogli po okusu, zapamtiti. Na kraju odlučim pomiješati ta dva ulja, tajnu u kojem omjeru sačuvat ću za sebe. Sada je očito da sam pogodio'', govori ushićeno Lola.

Ulje braće Matić prijavljeno je pod nazivom ''linđo'', po izvornoj južno hercegovačkoj narodnoj igri, opet s razlogom.

''Početak berbe maslina obično nam pjesmom i plesom obilježe članovi KUD ''Linđo'' iz Neuma, pa sam se tako odlučio za taj naziv'', priča Lola koji žali što nije mogao otići u Italiju i primiti priznanje.

Priznanje je donio član Gospodarske komore Dalmacije iz Splita.

''Mislim da je prava šteta što nitko iz Komore ni ja nije bio u mogućnosti, financijskoj i organizacijskoj, otputovati na manifestaciju.

Poznanik iz Splita veli da je bilo pravo iznenađenje kada je u najbrojnijoj kategoriji pobijedilo ulje iz BiH, većina i ne zna da se time bavimo'', naglašava Lola.

Uvjet za nastup na ''L'oro dei Due mari'' bila je proizvodnja ulja veća od 300 litara, što ispunjava tek nekolicina maslinara iz BiH.

Sajam promiče udruga ''Olea'' iz Italije uz pokroviteljstvo Foruma Jadransko-jonskih gospodarskih komora u cilju promicanja i jačanja kvalitete ekstra djevičanskog maslinova ulja i suradnje na području regije. Kako god bilo Hercegovci su iskoristili priliku i uzeli glavnu nagradu u jednoj od kategorija.

Zlato i srebro na ''Noćnjaku''

Moglo bi se reći da su se braća Matić specijalizirala za nagrade, dok su čekali odličje iz Italije, stigla su priznanja s manifestacije ''Noćnjak'' u Tučepima koju organizira Zadružni savez Dalmacije, zlatno i srebreno odličje.

Podsjećamo, u veljači su dobili dva zlata i srebro na Međunarodnom sajmu maslinara ''Maslina'' u Splitu. Kako je krenulo izgleda da u Broćancu rastu najkvalitetnije masline na Mediteranu.

Kopirati
Drag cursor here to close