Fusarium sp.

Netko namjerno poslao zaraženi krumpir u BiH?!

Gospodarstvo / Flash | 28. 02. 2017. u 11:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fitosanitarna inspekcija RS-a je proteklog tjedna zabranila uvoz i naložila povrat pošiljatelju dvije pošiljke zaraženog sjemenskog krumpira u količini od 47,5 tona porijeklom iz Nizozemske i Francuske, potvrđeno je to Nezavisnim novinama iz Republičkog inspektorata, navodeći da je kod sjemenskog krumpira utvrđeno prisustvo štetnog organizma Fusarium sp.

Fusarium sp. je visoko fitopatogena gljiva koja prouzrokuje bolest suha trulež krtole krompira. Stručnjaci kažu da iako veoma štetna za samu biljku bezopasna je za čovjeka.

U analiziranim uzorcima sjemenskog krumpira utvrđeno je prisustvo štetnog organizma u jednom slučaju na sedam posto krtola, a u drugom na šest posto, a dozvoljeni postotak je svega jedan posto. Pošiljke su bile raspoređene u dva kamiona.

Poljoprivrednici kažu da bi eventualni dolazak zaraženog sjemena na tržište izazvao bolest, a ona opet nemjerljivu štetu.

"Najveći dio ranog prinosa krumpira, koji u suštini donosi jedinu pravu zaradu, bio bi uništen, sve bi to propalo, gubici bi bili ogromni. Naravno, nakon toga i zemljište bi nam zatrovalo", rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Istaknuo je kako je vrlo teško ne primijetiti toliki postotak zaraze te da sumnja kako je pošiljka namjerno poslana u tom obliku.

"Pozdravljamo rad Inspekcije, ali ih i pozivamo da otvore sve oči, naročito sada po primjeni SSP-a jer bi na tržište BiH svašta moglo biti poslano", kaže Marinković i dodaje da bi da sjeme nije vraćeno vjerojatno sve završilo u zemlji, jer su poljoprivrednici jedva dočekali toplije vrijeme za sadnju.

Kopirati
Drag cursor here to close