Gorivo

Nestašica goriva u Francuskoj, redovi na benzinskim crpkama

Gospodarstvo / Flash | 23. 05. 2016. u 19:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na benzinskim crpkama širom Francuske formirane su duge kolone vozila zbog nestašice goriva usljed štrajka radnika nekoliko naftnih rafinerija i skladišta goriva.

Sindikat CGT priopćio je da su u štrajk stupili radnici šest od osam rafinerija. Ovo je posljednja u nizu industrijskih akcija i prosvjeda u proteklih tri mjeseca zbog reformi koje je pokrenula francuska Vlada.

Najteža situacija je na sjeverozapadu Francuske, gdje je policija rastjerala demonstrante u nekoliko skladišta goriva, prenosi Srna. Situaciju su dodatno pogoršali pojedini vozači koji žele nagomilati zalihe iz strahovanja od nestašice goriva.

"Sam pomen nestašice, uzrokovao je nedostatak goriva", rekao je ministar financija Michel Sapin. Lokalne vlasti su u pojedinim oblastima uvele ograničenja na točenje goriva.

Francuska Vlada priopćila je da se danas situacija bitno popravila u odnosu na vikend kada je 1.500 od 12.000 benzinskih crpki ostalo bez goriva. Grupacija "Total" priopćila je da je njihovih 509 od ukupno 2.200 benzinskih crpki danas ostalo bez goriva ili su se suočavali sa nestašicom.

Protest radnika rafinerija proširio se sa sjeverozapada Francuske na jug. Francuska Vlada odlučila je 10. svibnja da "zaobiđe" parlament i usvoji sporne reforme Zakona o radu putem dekreta. Riječ je o reformama kojim će poslodavci lakše angažirati i otpuštati radnike.

Kopirati
Drag cursor here to close