Šta'š sad

Nestašica čipova pogodila i proizvodnju bijele tehnike

Whirlpoolove pošiljke iz Kine u Europu i SAD kasne, u nekim mjesecima i do 25 posto.
Gospodarstvo / Flash | 29. 03. 2021. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Globalna nestašica čipova uzdrmala je proizvodnju automobila i ispraznila zalihe proizvođača potrošačke elektronike a sada zadaje probleme i proizvođačima kućanskih uređaja koji ne uspijevaju pokriti potražnju, ističe čelnik Whirlpoola.

Whirlpoolove pošiljke iz Kine u Europu i SAD kasne, u nekim mjesecima i do 25 posto, izjavio je u ponedjeljak čelnik kineskog ogranika američke tvrtke Jason Ai. Whirlpool spada među najveće proizvođača bijele tehnike u svijetu, podsjeća Reuters.

„To je savršena oluja. S jedne strane moramo zadovoljiti domaću potražnju za aparatima, s druge se suočavamo s eksplozijom izvoznih narudžbi. Što se tiče čipova, za nas u Kini to je bilo neizbježno“, rekao je Ai.

Kompanija pokušava osigurati dovoljno mikrokontrolera, jednostavnih procesora ugrađenih u više od pola njezinih proizvoda, uključujući mikrovalne pećnice, hladnjake i perilice rublja. Manjak čipova utjecao je na niz vodećih dobavljača najnovijih tehnoloških proizvoda, poput Qualcomma, ali najteže pogađa one čiji se proizvodi temelje etabliranoj tehnologiji, poput proizvođača automobila koji čipove koriste u uređajima za upravljanje napajanjem.

Nestašica čipova razmahala se krajem prosinca, dijelom zato što su proizvođači pogrešno procijenili potražnju u razdoblju snažnog skoka prodaje pametnih telefona i prijenosnih računala u pandemiji koronavirusa. Proizvođači automobila, uključujući General Motors, bili su prisiljeni smanjiti proizvodnju, a proizvođači pametnih telefona, poput Xiaomia, suočili su se s većim troškovima.

Kineski proizvođač bijele tehnike Hangzhou Robam Appliances, koji zapošljava više od 26.000 ljudi, morao je odgoditi plasman na tržište novog ventilacijskog otvora za štednjake za četiri mjeseca jer nije mogao nabaviti dovoljno mikrokontrolera.

“Većina naših proizvoda već je optimizirana za upotrebu u ‘pametnim’ domovima, tako da nam, naravno, treba puno čipova”, rekao je direktor marketinga u Robamu Dan Ye.

Dodao je da je tvrtki bilo lakše nabaviti čipove iz Kine nego u inozemstvu, što ga je natjeralo da preispita izvore nabave.

“Čipovi koje koristimo u našim proizvodima nisu najsuvremeniji. Domaći čipovi mogu u potpunosti zadovoljiti naše potrebe”, rekao je Ye.

Nestašica čipova dodatno je smanjila ionako oslabljene profitne marže u tvrtkama koje proizvode bijelu tehniku, dodaje Reuters. Profitne su marže već dugo niske zbog dugotrajnih ciklusa zamjene starih uređaja novima, oštre konkurencije i usporavanja tržišta nekretnina, tumači direktor odjela za planiranje kineske tvrtke Sichuan Changhong Electric Robin Rao.

“Sada su pak zbog osnovnih komponenti i čipova porasli naši kapitalni troškovi u lancu nabave”, kazao je Rao.

Kako bi riješio problem nedostatka mikroprocesora i čipova za brzu memoriju, proizvođač usisavača Dreame Technology smanjio je proračun za marketing i zaposlio više radnika na upravljanju odnosima s dobavljačima. Potrošili su i dodatnih “nekoliko milijuna juana” na testiranje čipova koji bi mogli poslužiti kao alternativa dosadašnjima, rekao je direktor marketinga tvrtke Frank Wang.

“Radimo na dubljoj kontroli naših dobavljača i čak smo uložili u nekoliko njih”, dodao je Wang, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close