Odlični rezultati

Neradni petak: Microsoft isprobao četverodnevni radni tjedan

Pored skraćenja radnog vremena, menadžment je preporučio da sastanci ne traju duže od 30 minuta, ali i da se, kad god je to moguće, umjesto "sastančenja" koristi Microsoftova aplikacija za razmjenu poruka.
Gospodarstvo / Flash | 04. 11. 2019. u 22:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

IT gigant Microsoft testirao je četverodnevni radni tjedan u Japanu, tako što je svaki petak tijekom kolovoza u toj kompaniji bio neradni dan.

Rezultati eksperimenta su obećavajući - zaposleni su provodili znatno manje vremena na poslu, a produktivnost je za to vrijeme uvećana za čak 40 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, navodi se u priopćenju Microsofta, čije dijelove prenosi CNN.

Pored skraćenja radnog vremena, menadžment je preporučio da sastanci ne traju duže od 30 minuta, ali i da se, kad god je to moguće, umjesto "sastančenja" koristi Microsoftova aplikacija za razmjenu poruka, navodi CNN.

Skraćenjem radnog tjedna, kompanija je uspjela ostvariti i dodatne uštede, npr. manji utrošak električne energije.

CNN podsjeća da se Japan suočava s negativnim posljedicama kulture "radoholičarstva". Čak je skovana i nova riječ 'karoshi', koja označava smrt od previše rada, uslijed bolesti uzrokovane stresom ili dubokom depresijom.

I druge kompanije, osim Microsofta, suprostavljaju se ovoj negativnoj pojavi. Sve više kompanija zaposlenima nudi fleksibilno radno vrijeme, dok je Vlada Japana pokrenula kampanju "Premijum petak" kako bi ohrabrila radnike da posljednjeg petka u mjesecu ranije odu s posla, navodi CNN.

Microsoft je najavio da će krajem godine provesti još jedan sličan eksperiment u Japanu, kao i da će pozvati druge kompanije da se priključe inicijativi.

Kopirati
Drag cursor here to close